Είναι το παιδί σας παχύσαρκο; Οι περισσότερες μαμάδες δε γνωρίζουν την απάντηση…

images_1622017_2_12881233.jpg

«…η κουκουβάγια, αφού έδωσε στο παιδάκι της να φάει, κοίταξε καλά όλα τα παιδάκια ψάχνοντας για το μικρό περδικάκι αλλά δεν το βρήκε πουθενά. Στην επιστροφή συνάντησε τη μαμά πέρδικα και της είπε με ειλικρινή στεναχώρια: χίλια συγνώμη, αλλά όσο και αν έψαξα δεν βρήκα πουθενά το παιδάκι σου. Μέσα στο σχολείο δεν υπήρχε παιδί ομορφότερο από το δικό μου».

Όπως μαρτυρά και το παραδοσιακό παραμύθι, μία μητέρα δύσκολα θα κρίνει αντικειμενικά το παιδί της. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει και με το βάρος των παιδιών, καθώς σημαντικό ποσοστό των γονέων (και ειδικά οι μητέρες) δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά το βάρος των παιδιών τους.

Οι πολυάριθμες σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές συνέπειες της παχυσαρκίας μπορεί να είναι εμφανείς ακόμα και σε μικρά παιδιά και να επιμείνουν και στην ενήλικη ζωή. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι τα παιδιά που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εξελιχθούν σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες. Όταν όμως οι γονείς αδυνατούν να αναγνωρίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, τότε παραβλέπουν και τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους (π.χ. εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποφρακτικής άπνοιας, κακής ποιότητας ζωής).

Το 1/3 των μαμάδων λανθασμένα θεωρούν ότι το παιδί τους έχει φυσιολογικό βάρος

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι, στη χώρα μας, περισσότερο από το 38% των μανάδων θεωρούν ότι το παιδί τους έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ στη πραγματικότητα είναι είτε υπέρβαρο, ή παχύσαρκο. Μάλιστα, το βάρος υποεκτιμάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους γονείς των υπέρβαρων ή παχύσαρκων και όχι φυσιολογικού βάρους παιδιών.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να αντανακλά την απροθυμία των γονέων, να αποδεχτούν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα με το βάρος του. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, οι γονείς δεν γνωρίζουν τον όρο «υπέρβαρος» και θεωρούν ότι το παιδί τους ανήκει στη κατηγορία του «φυσιολογικού», από τη στιγμή που δεν είναι «παχύσαρκο». Επιπλέον, έχει φανεί ότι οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είναι πιο πιθανό να κατηγοριοποιήσουν εσφαλμένα το βάρος του παιδιού τους, ενώ αυτές που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχουν περισσότερες γνώσεις για τον τρόπο με τον οποίο κατηγοριοποιούνται τα παιδιά σε «φυσιολογικά», «υπέρβαρα» και «παχύσαρκα» με κριτήριο το σωματικό τους βάρος.

Είναι σημαντικό, οι γονείς και ειδικά οι μητέρες, που ασχολούνται άμεσα με τη διατροφή των παιδιών, να ενημερωθούν από τους επαγγελματίες υγείας και να όχι μόνο να κατανοήσουν τον όρο «υπέρβαρος» ή «παχύσαρκος», αλλά να μπορούν να χρησιμοποιούν τις καμπύλες ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο, με το οποίο θα μπορούν πολύ εύκολα να ελέγξουν την ανάπτυξη του παιδιού τους, να κρίνουν αντικειμενικά και να προλάβουν την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr