Διατροφή του παιδιού με κοιλιοκάκη

images_1222017_2_SED-in-children-600x400.jpg

Τι είναι η κοιλιοκάκη στα παιδιά;
Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως «δυσανεξία στη γλουτένη», είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που εκδηλώνεται από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Από τα δημητριακά που καταναλώνει το παιδί σας, το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που το σώμα μπορεί να αφομοιώσει με ευκολία, υπό κανονικές συνθήκες.

Τι συμβαίνει στο σώμα του παιδιού;
Όταν ένα παιδί, λοιπόν, καταναλώνει φαγητό, προκειμένου να επιτελεστεί η διαδικασία της πέψης, το φαγητό πηγαίνει στο στομάχι και στη συνέχεια, ο χυλός που δημιουργείται κινείται στο λεπτό έντερο. Η ανατομία του λεπτού εντέρου είναι εντυπωσιακή! Διαθέτει πολλές μικροσκοπικές προεκβολές (σαν δάκτυλα), τις λάχνες, οι οποίες βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της τροφής, διότι αυξάνουν την επιφάνεια απορρόφησης του εντέρου. Εάν το παιδί σας πάσχει από κοιλιοκάκη, κάθε φορά που καταναλώνει γλουτένη, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό του σύστημα και παράγει αντισώματα, τα οποία καταστρέφουν τις λάχνες του λεπτού εντέρου, αδυνατώντας έτσι να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία).

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει κοιλιοκάκη;
Εφόσον το παιδί σας εμφανίζει συμπτώματα κάθε φορά μετά την κατανάλωση γλουτένης, θα πρέπει να διερευνήσετε αν πάσχει από κοιλιοκάκη, με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας.

Κάθε παιδί που πάσχει από κοιλιοκάκη παρουσιάζει διαφορετικά σημεία και τα συμπτώματα. Η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά και η απώλεια βάρους είναι τα κλασικά συμπτώματα της νόσου, που παραμένει αδιάγνωστη. Πολύ συχνά, λόγω της μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών εμφανίζεται σιδηροπενική αναιμία και απώλεια της οστικής πυκνότητας (με οστεομαλακία ή οστεοπόρωση). Η παρακάτω εικόνα συνοψίζει τα πιο συνήθη συμπτώματα της νόσου:

Χρειάζεται ειδική διατροφή για την κοιλιοκάκη;
Η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης αποτελεί σήμερα τη μοναδική αποτελεσματική θεραπεία της κοιλιοκάκης. Επομένως, πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή του παιδιού όλες τα τρόφιμα-πηγές γλουτένης, δηλαδή οτιδήποτε περιέχει σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή/και βρώμη. Η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του εντέρου τους και την αποφυγή συμπτωμάτων.

Καθώς τα προαναφερθέντα δημητριακά χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών, δημητριακών, αρτοσκευασμάτων, αλλά και για ποικιλία συσκευασμένων τροφών, οι γονείς και τα παιδιά με κοιλιοκάκη θα πρέπει να εκπαιδευτούν να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων. Στην Ελλάδα, λειτουργεί τράπεζα δεδομένων με τυποποιημένα τρόφιμα, κατάλληλα για χρήση από άτομα με κοιλιοκάκη (gluten free) και ανανεώνεται και εμπλουτίζεται κάθε χρόνο. Προσοχή, ο όρος «χωρίς γλουτένη» θα πρέπει να αναφέρεται, δίπλα ακριβώς από το όνομα του προϊόντος και μόνον τότε θεωρούνται ασφαλή προϊόντα. Τα προϊόντα wheat free (χωρίς σιτάρι) δεν είναι ασφαλή, διότι είναι πιθανόν να περιέχουν γλοιαδίνη άλλων δημητριακών.

Μεγάλη σημασία έχει η τήρηση των αρχών της ισορροπημένης διατροφής στο διαιτολόγιο του παιδιού με κοιλιοκάκη. Η υιοθέτηση ενός «μεσογειακού» μοντέλου διατροφής με φυσικά τρόφιμα, ελεύθερα γλουτένης, όπως γάλα, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο, είναι πρωταρχικής σημασίας, για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου, ασβεστίου, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Η κατάλληλη διατροφική καθοδήγηση και παρακολούθηση του παιδιού με κοιλιοκάκη από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο είναι σημαντική, σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr