Διαβήτης τύπου ΙΙ

images_1422017_pre2-e1467610276198.jpg

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι ο τάδε γνωστός σας πάσχει από διαβήτη και δεν έχει δώσει περαιτέρω σημασία στο γεγονός; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι θα μπορούσατε να βρίσκεστε στη θέση του; Προφανώς αν δεν υπάρχουν πάσχοντες από διαβήτη στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον, δεν έχετε αναλογιστεί ποτέ ότι θα μπορούσατε να εμφανίσετε κι εσείς τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο οποίος εμφανίζεται σε ενήλικες, είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού του σώματος, στο πλαίσιο της οποίας ο οργανισμός εμφανίζει ανεπάρκεια ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και συντελεί στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, οι λειτουργίες του απορρυθμίζονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα υπερβολικής δίψας, απώλειας βάρους και διαρκούς αισθήματος πείνας.

Οι αριθμοί της νόσου
Το 1985, παγκοσμίως, νοσούσαν από διαβήτη τύπου ΙΙ, κατά προσέγγιση, 30 εκ. άνθρωποι. Σήμερα, ο αριθμός των πασχόντων έχει επταπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Ας θέσουμε το ζήτημα με ακόμα πιο «εντυπωσιακά» νούμερα:  κάθε 10 δευτερόλεπτα νοσούν με διαβήτη τύπου ΙΙ 4 άνθρωποι. Πρόκειται δε για μια εξαιρετικά ύπουλη μορφή πάθησης, αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές κατά το χρόνο διάγνωσής τους.

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Ωστόσο, οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι αιτίες της νόσου
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί στην καθημερινότητα και το άγχος συχνά ευνοούν την υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών. Καταναλώνουμε υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές, που περιέχουν πολύ λίπος και πολλή ζάχαρη, ενώ είναι φτωχές σε φυτικές ίνες. Τρώμε βιαστικά και πολύ. Τρώμε αγχωτικά και πρόχειρα.

Η μείωση της σωματικής δραστηριότητας και το καθημερινό stress, ειδικά για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, λειτουργούν πολύ επιβαρυντικά για τη μεταβολική υγεία μας.
Αντιμετώπιση του διαβήτη     

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι πάντοτε η πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου και επικεντρώνεται σε δυο σημεία: τη διατροφή και την άσκηση.

Διατροφή
Δεν είναι σκόπιμο να καταφεύγουμε σε ακραίες λύσεις. Δε χρειάζεται να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη ή τα λίπη. Πρέπει, απλώς να τα περιορίσουμε. Να μη στερούμαστε τις μικρές διατροφικές χαρές, που συνήθως είναι – αυστηρά μιλώντας – ανθυγιεινές, αλλά και να μην καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες από αυτές και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
Στην πρόληψη της εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ συντελεί η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα ξερά φρούτα. Το ίδιο ισχύει και για τα πουλερικά και τα μη επεξεργασμένα κρέατα.

Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευνοεί την εκδήλωση διαβήτη, ωστόσο η μέτρια κατανάλωση φαίνεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης να διασπάσει τη γλυκόζη.

Άσκηση
Η συστηματική άσκηση προστατεύει τον οργανισμό από την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ.
Αν δεν προλαβαίνουμε να επισκεφθούμε το γυμναστήριο, μπορούμε πάντα να περπατήσουμε. Έστω και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, για όσους κάνουν καθιστική ζωή, μπορεί να δημιουργήσει διαφορά και να προστατεύσει τον μεταβολισμό τους.

Η διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα διευκολύνει τη σωστή λειτουργία του παγκρέατος και έτσι συντελεί στην πρόληψη του διαβήτη.

Με δυο λόγια, τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ είναι τα εξής: να διατηρούμαστε «στα κιλά μας» και να μην κάνουμε καθιστική ζωή.

Πηγή : http://fitnet.gr/