Ακαταστασία; Καλή ιδέα!

images_522017_mess-600x400.jpg

Ας είμαστε ειλικρινείς: η τακτοποίηση του σπιτιού, του γραφείου και των πραγμάτων μας γενικότερα, δεν είναι κάτι που απολαμβάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Προσπαθούμε όμως έστω και ψυχαναγκαστικά να είμαστε… νοικοκύρηδες, καθώς από τα εφηβικά μας χρόνια παροτρυνόμασταν να τακτοποιήσουμε το δωμάτιό μας, ως ένα δείγμα τάξης, ελέγχου αλλά και υπακοής στους κανόνες.

Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται κάποιος για την ακαταστασία που επικρατεί στο γραφείο του. Αν και κάποιος που εργάζεται σε ένα τακτοποιημένο, καθαρό γραφείο είναι πιο πιθανό να είναι ένα πρόσωπο που τρώει υγιεινά και να είναι γενναιόδωρο, ένα γραφείο που είναι άνω κάτω είναι δείγμα δημιουργικότητας και γέννησης νέων ιδεών, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Η επικεφαλής της έρευνας Kathleen Vohs δήλωσε ότι η ομάδα που ασχολήθηκε με το θέμα, έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από το να βρίσκεσαι σε ένα διόλου τακτοποιημένο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Psychological Science», οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια είτε σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο είτε σε ένα ακατάστατο γραφείο, γεμάτο με χαρτιά και γραφική ύλη. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν στη συνέχεια να κάνουν μια προσφορά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και έπειτα να επιλέξουν να φάνε ένα μήλο ή ένα κομμάτι σοκολάτας καθώς έφευγαν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν στο τακτοποιημένο δωμάτιο, δώρισαν περισσότερα χρήματα και επέλεξαν να φάνε το μήλο. Ωστόσο, συμμετέχοντες που βρέθηκαν σε ένα ακατάστατο δωμάτιο, σε διαφορετικό τεστ και από τους οποίους ζητήθηκε να εφεύρουν νέες χρήσεις για μπαλάκια του πινγκ-πονγκ, είχαν πιο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Η Vos εξήγησε τα αποτελέσματα των τεστ επιχειρηματολογώντας ότι τα τακτοποιημένα, καθαρά περιβάλλοντα ενθαρρύνουν τη συμβατικότητα και την εναρμόνιση με τους κανόνες, ενώ οι άνθρωποι ενθαρρύνονται υποσυνείδητα να σκ0έφτονται δημιουργικά σε μια κατάσταση… ακατάστατη.

Μια παρόμοια μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ακατάστατα γραφεία και βιτρίνες καταστημάτων από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Groningen στη Γερμανία, έφτασε επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα.

«Τα ακατάστατα γραφεία μπορεί να μην είναι  τόσο επιζήμια όσο φανταζόμαστε, καθώς η βελτίωση στην επίλυση προβλημάτων που φαίνεται να προκαλούν, μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα ή να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των εργαζομένων», σημειώνουν οι συγγραφείς του άρθρου.

Ίσως λοιπόν ένα ακατάστατο γραφείο δεν είναι δείγμα χάους, αλλά ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα ιεράρχησης και πρόσβασης: στην κορυφή του σωρού βρίσκονται οι πιο σημαντικές εργασίες, ενώ στο κάτω μέρος τα πράγματα που μπορείς να αγνοήσεις χωρίς πρόβλημα.

Άλλωστε, όπως είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν χαριτολογώντας, «Αν ένα ακατάστατο γραφείο είναι σημάδι για ένα ακατάστατο μυαλό, ένα άδειο γραφείο για τι πράγμα είναι σημάδι»;

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/