Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων. Οι βλαπτικές ουσίες αποκαλούνται γενικώς αντιγόνα.
Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορούν στο αίμα περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα πλασματοκύτταρα. Η ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται σε εξωτερικούς εισβολείς περιλαμβάνει την ειδική και την γενική ανοσία. Η γενική εγγενής ανοσία, αφορά την γενική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξουδετερώνει τους παθογόνους παράγοντες.
Βασικό ρόλο στην εγγενή ανοσία έχουν τα ουδετερόφιλα και τα μονοπύρηνα του αίματος. Τα ουδετερόφιλα και μονοπύρηνα έχουν την ικανότητα, εάν χρειαστεί, να διαπηδήσουν τους πόρους του αιμοφόρου αγγείου και να μεταναστεύσουν στην περιοχή της βλάβης, όπου με το μηχανισμό της φαγοκυττάρωσης καταστρέφουν τα βλαπτικά κύτταρα.
Τα ηωσινόφιλα μοιάζουν με τα ουδετερόφιλα. Έχουν στην πλειοψηφία τους δίλοβο πυρήνα και περιέχουν πολυάριθμα κοκκία. Μετέχουν σε αντιδράσεις αλλεργικής υπερευαισθησίας και συντελούν στην εξόντωση πολυάριθμων παθογόνων, όπως τα ουδετερόφιλα. Ο ρόλος τους στην εξουδετέρωση παθογόνων παρασίτων είναι ζωτικός.
ΑΙΤΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΗΩΣΙΝΟΦΙΛΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ
Κάθε νόσημα ή παθολογική κατάσταση που προκαλεί γενικευμένη πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων, μπορεί να προκαλέσει πτώση και των ηωσινοφίλων (π.χ. καρκινώματα, αιματολογικές διαταραχές).
Μεμονωμένη πτώση των ηωσινόφιλων προκαλούν:
Το stress
Λοιμώξεις
Φάρμακα ( π.χ. κορτικοειδή)
Ορμονικές διαταραχές
Η σωστή παθολογική εξέταση είναι σημαντική στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία.