H εμφάνιση του προσώπου μας επηρεάζει σημαντικά το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας – και τα πρόσωπα των άλλων επηρεάζουν την απόφασή μας να τα προσεγγίσουμε ή να τα αποφύγουμε. Με μια ματιά, ένα πρόσωπο αποκαλύπτει έναν πλούτο πληροφοριών για τα συναισθήματα, την υγεία ή τη συμπεριφορά του κατόχου του, ακόμη και αν εκείνος πιστεύει ότι δεν «δείχνει» τίποτα.
Το πρόσωπο είναι μια βιολογική πινακίδα και είμαστε ειδικοί στο να την διαβάζουμε, καθώς έχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να πει. Μας έλκουν τα πρόσωπα με υγιή όψη και αποφεύγουμε όσους δείχνουν άρρωστοι: όμως τι κάνει ένα πρόσωπό να φαίνεται «υγιές» στα μάτια μας;
Η απόχρωση του προσώπου φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό από όλα τα στοιχεία – κάτι που γνωρίζει καλά η κοσμετολογία. Κάποιες πρώτες έρευνα εντόπισαν ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε το ανοιχτόχρωμο, το πιο κόκκινο και το πιο κίτρινο δέρμα στο πρόσωπο ως σημάδι υγείας, ασχέτως εθνικότητας.
Η υγεία αποτυπώνεται στο πρόσωπο
Αυτή η τάση φαίνεται να είναι εναρμονισμένη με τις βιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με αυτές τις αποχρώσεις: για παράδειγμα, το ανοιχτόχρωμο δέρμα συνδέεται με την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά περισσότερη βιταμίνη D. Το πιο κόκκινο δέρμα, υποδεικνύει πιο αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος. Αλλά και το κάπως κίτρινο δέρμα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατάσταση της υγείας: οι άνθρωποι με πιο κίτρινο δέρμα τείνουν να έχουν πιο υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Οι οργανικές χρωστικές ουσίες σε αυτά τα τρόφιμα, τα καροτενοειδή, είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την υγεία και φαίνεται ότι είναι υπεύθυνες για την δημιουργία μιας υγιούς λάμψης στο πρόσωπο.
Το μυστικό όμως για μια υγιή εμφάνιση δεν είναι να τρώμε απλώς περισσότερα φρούτα και λαχανικά και η υγιής απόχρωση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρεθεί. Ίσως δεν παίζει ρόλο απλώς η απόχρωση αλλά και τα μοτίβα της στο πρόσωπο.
Σε έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Swansea ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τις εικόνες διαφόρων προσώπων ανάλογα με το πόσο υγιή νόμιζαν ότι ήταν. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τη διαφορά στην απόχρωση μεταξύ των προσώπων που θεωρήθηκαν πολύ υγιή και πολύ άρρωστα. Η έρευνα επιβεβαίωσε τις απόψεις για την ανοιχτή απόχρωση, καθώς και το κόκκινο και κίτρινο δέρμα.
Όμως πήγε και ένα βήμα παραπέρα: διαπίστωσε ότι η πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση του δέρματος κάτω από τα μάτια και το πιο κόκκινο δέρμα στα μάγουλα έπαιζαν μεγαλύτερο ρόλο από την συνολική απόχρωση ώστε να θεωρηθεί υγιές ένα πρόσωπο.
Οι ερευνητές μάλιστα «πείραξαν» χρωματικά κάποιες φωτογραφίες σε περαιτέρω έρευνες, ώστε να έχουν πιο ανοιχτό χρώμα κάτω από τα μάτια και πιο κόκκινα μάγουλα. Οι συμμετέχοντες, βλέποντας τις δύο φωτογραφίες δίπλα δίπλα, επέλεγαν τις «πειραγμένες» ως πιο υγιείς.
Όταν όμως άλλαξαν την τοποθεσία του χρωματισμού – ανοιχτόχρωμα μάγουλα και πιο κόκκινο δέρμα κάτω τα μάτια – δεν υπήρχε σαφής προτίμηση. Η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και το κόκκινο δέρμα λοιπόν, είναι δείγμα υγείας μόνο όταν είναι κάτω από τα μάτια ή στα μάγουλα, αντίστοιχα. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι τα προϊόντα της κοσμετολογίας, όπως το concealer και το ρουζ είναι τόσο δημοφιλή, καθώς αυξάνουν τον υγιή χρωματισμό ακριβώς στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη σημασία.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/