Τα αντιοξειδωτικά είναι ένας σύμμαχος του οργανισμού μας καθώς έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων και να μας θωρακίζουν ενάντια σε χρόνιες παθήσεις και σε ιογενείς λοιμώξεις. Έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και ενισχύουν μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Στις ισχυρά αντιοξειδωτικές βιταμίνες ανήκουν:
Βιταμίνη C
Το πλέον ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη C. Βοηθάει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, δρα κατά των ιών και τον βακτηρίων που προκαλούν μολύνσεις και καταπολεμά το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών. Σε μελέτες σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους η καθημερινή χορήγηση μεγαλύτερη των 100γρ αναστέλλει άμεσα σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), τα πράσινα λαχανικά (πιπεριές, μπρόκολα), οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι πατάτες με τη φλούδα.
Βιταμίνη Ε
Σε συνεργασία με τη βιταμίνη C προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και κάνουν τα κύτταρα μας πιο ανθεκτικά. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Ε προστατεύει τη λιποπρωτεΐνη του ορού και ρυθμίζει την ισορροπία των προσταγλανδινών στο σώμα μας. Νέα έρευνα δείχνει ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Ε μπορεί να ενισχύσει τη φαγοκυττάρωση, την χυμική ανοσία καθώς επίσης μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του stress.
Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και στα όσπρια.
Βιταμίνη Α
Ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας. Είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια της μειώνει την φαγοκυττάρωση καθώς και την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις. Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν την θαυματουργή επίδραση της βιταμίνης Α στο αναπνευστικό σύστημα. Μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει όχι μόνο ότι η βιταμίνη Α είναι πανάκεια για το αναπνευστικό αλλά και για το ανοσοποιητικό. Στο πείραμα αυτό, η χορήγηση της ελάττωσε συμπτώματα του κρυολογήματος όπως η διάρροια, ο βήχας και ο πυρετός.
Ζωικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το κόκκινο κρέας όπως το μοσχάρι, τα γαλακτοκομικά και το αυγό ενώ φυτικές τροφές πλούσιες σε προβιταμίνη Α είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι, η παπάγια, οι γλυκοπατάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα, το μάνγκο (το πιο πλούσιο φρούτο σε βιταμίνη Α), τα κόκκινα μήλα, το ροζ γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα και η σόγια.
Ιδανική σούπα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος:
Καροτόσουπα με λεμόνι και τζίντζερ
Καροτόπουπα-Πικάντικη-με-Χαρίσα
Υλικά για 4 μερίδες (135 θερμίδες/ μερίδα)
8-10 καρότα (περίπου 500 γρ)
2 πατάτες
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 ματσάκι σέλινο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και κόβετε σε κομμάτια τα καρότα, τις πατάτες, το τζίντζερ και το σέλινο και τα βάζετε σε κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν και βράζετε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι έως ότου μαλακώσουν (γύρω στα 30- 45 λεπτά). Αφήνετε 5΄να κρυώσουν και όπως βρίσκονται στην κατσαρόλα τα χτυπάτε στο bimmer (Εάν δεν έχετε, τα μεταφέρετε και τα χτυπάτε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια τοποθετείτε τον χυλό ξανά στην κατσαρόλα). Προσθέτετε νερό για να πετύχετε την υφή που επιθυμείτε, ζεσταίνετε λίγο ακόμη σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε σε μπολ μαζί με 1/2 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, φυλλαράκια σέλινου και 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως.
*Σε περίπτωση που σας “φοβίζει” το τζίντζερ μπορείτε να αντικαταστήσετε την πιπεράτη γεύση του και τις βιταμίνες του με 1/4 καυτερή κόκκινη πιπεριά ή 1 κουταλάκι μπούκοβο (για ολόκληρη την κατσαρόλα).