Ακόμη και για εκείνους από εμάς που έχουν τις πιο… υγιεινές προθέσεις, είναι απίστευτα δύσκολο να αντισταθούν σε ένα κουτί μπισκότα ή σοκολατάκια, όταν τους τα προσφέρει κάποιος απευθείας σε εκείνους.
Επίσης, όταν χτυπάει η λιγούρα, το να βλέπεις τα νόστιμα αλλά ανθυγιεινά τρόφιμα κάτω από τη μύτη σου, συχνά έχει ως αποτέλεσμα να κάμπτονται οι αντιστάσεις μας και να ενδίδουμε στον πειρασμό. Μερικές φορές, είναι αναπόφευκτο.
Αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις, είναι απλώς να σερβίρουμε μόνοι μας, αντί να αφήνουμε κάποιον άλλο να μας κόβει ένα κομμάτι από τη τούρτα σοκολάτας.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Marketing Researtch, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο ανθυγιεινά τρόφιμα όταν σερβίρουν τον εαυτό τους, σε σχέση με όταν κάποιος άλλος τους δίνει ένα γεμάτο πιάτο.
«Έχουμε διαπιστώσει ότι όταν οι συμμετέχοντες έχουν την επιλογή ή όχι να καταναλώνουν σνακ που αντιλαμβάνονται ως σχετικά ανθυγιεινά, έχουν μεγαλύτερη τάση να καταναλώνουν αυτά τα σνακ όταν έχει απαιτηθεί μικρότερη σωματική συμμετοχή από μέρους τους στο σερβίρισμα του φαγητού», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης Linda Hagen, Aradhna Krishna και Brent McFerran.
Έτσι, όταν απαιτείται δική μας εμπλοκή στην κατανάλωση junk food – δηλαδή, να σηκωθούμε από το τραπέζι και να επιλέξουμε από μια πληθώρα γλυκών – τότε μάλλον θα φάμε λιγότερο από ό, τι αν μας είχε δοθεί ένα πιάτο γεμάτο γλυκά από κάποιον άλλο.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά παρουσιάζεται, επειδή η μικρότερη σωματική εμπλοκή στο σερβίρισμα του φαγητό επιτρέπει στο υποκείμενο να απορρίψει την ευθύνη για την ανθυγιεινή διατροφή και, επομένως, να αισθάνεται καλύτερα με τον εαυτό του για το γεγονός ότι ενέδωσε στον πειρασμό». Αν κάποιος άλλος σου έχει δώσει το φαγητό, δεν είναι δικό σου λάθος, έτσι δεν είναι;
Παραδόξως, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεν ισχύει το ίδιο για τα υγιεινά τρόφιμα.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πέντε διαφορετικά πειράματα. Οι εθελοντές μεταφέρθηκαν σε ένα εργαστήριο, όπου υπήρχαν σοκολάτες σε ένα τραπέζι. Διαφορετικές μέθοδοι σερβιρίσματος ελέγχθηκαν – όταν οι σοκολάτες τοποθετήθηκαν σε μεγάλο μπολ για παράδειγμα, από το οποίο ο καθένας θα έπρεπε να σερβίρει στο πιάτο του, κανένας από τους εθελοντές δεν έφαγε. Ωστόσο, όταν σερβιρίστηκαν σε μικρά, ατομικά πιάτα, περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δεν έχασε την ευκαιρία να τις δοκιμάσει.
Έτσι, αν θέλουμε να τρώμε λιγότερο junk food, ίσως το κόλπο είναι πάντα να σερβίρουμε τον εαυτό μας.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/