Ένας νέος τρόπος για τη φυσική αναγέννηση κατεστραμμένων δοντιών βρέθηκε από τους επιστήμονες σε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για σφραγίσματα.
Οι ερευνητές στο King College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο που σχεδιάστηκε για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ ήταν σε θέση να δώσει το έταυσμα στο δόντι για να δημιουργήσει νέα οδοντίνη, ικανή να καλύψει μεγάλες κοιλότητες.
Τα δόντια μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρές περιοχές που έχουν ζημιά αξιοποιώντας την ίδια διαδικασία, αλλά όταν οι τρύπες γίνονται πολύ μεγάλες πρέπει να προσφύγουμε στον οδοντίατρο για σφράγισμα, ώστε να μην χαθεί το δόντι.
Ο καθηγητής Paul Sharpe, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρησηScientific Reports, δήλωσε: «Η απλότητα της προσέγγισης μας το καθιστά ιδανικό ως κλινικό οδοντιατρικό προϊόν για τη φυσική αντιμετώπιση μεγάλων κοιλοτήτων, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία του πολφού και αποκατάσταση της οδοντίνης».
«Επιπλέον, χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που έχει ήδη ελεγχθεί σε κλινικές δοκιμές για τη νόσο του Αλτσχάιμερ προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία ώστε να φτάσει αυτή η θεραπεία γρήγορα στις οδοντιατρικές κλινικές».
Αν ένα δόντι έχει υποστεί ζημιά ή μολυνθεί, ο μαλακός εσωτερικός πολφός μπορεί να εκτεθεί, με κίνδυνο περαιτέρω μόλυνσης. Όταν συμβαίνει αυτό, ένα κομμάτι οδοντίνης -το σκληρό υλικό που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του δοντιού- θα επιχειρήσει να κλείσει το κενό και να στεγανοποιήσει τον πολφό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτός ο φυσικός μηχανισμός επιδιόρθωσης θα μπορούσε να ενισχυθεί με τη χρήση του φαρμάκου Tideglusib. Το φάρμακο έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν για τη θεραπεία διαφόρων νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Λειτουργεί διεγείροντας τα βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε τύπο ιστού στο σώμα και που ήδη υπάρχουν στον πολφό για τη δημιουργία νέας οδοντίνης.
Το φάρμακο και μια ουσία που λέγεται γλυκογόνο συνθάση κινάση εφαρμόζονται στο δόντι με ένα βιοδιασπόμενο σπόγγο από κολλαγόνο. Καθώς ο σπόγγος διασπάται, αντικαθιστάτε από οδοντίνη, «με αποτέλεσμα την πλήρη, φυσική αποκατάσταση», όπως λένε οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι η νέα θεραπεία «ενδεχομένως» να μειώσει την ανάγκη για σφραγίσματα.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/