Κόπωση στα κάτω άκρα

images_912017_pimples_on_legs.jpg

Το σύμπτωμα της κόπωσης στα κάτω άκρα είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, που οδηγεί τον πάσχοντα στον ειδικό παθολόγο. Η κόπωση αυτή μπορεί να εμφανίζεται ως μεμονωμένο σύμπτωμα ή να συνοδεύεται από γενικά ή τοπικά συμπτώματα (π.χ. πόνος, μυρμηκιάσματα, δέκατα). Ορισμένες φορές είναι τόσο έντονη που ο πάσχων αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και να διεκπεραιώσει καθημερινές δραστηριότητες.

Τα κάτω άκρα είναι σημαντικά για τη στήριξη του σώματος, οι παθήσεις ωστόσο που τους προκαλούν κόπωση, συχνά δεν εντοπίζονται αμιγώς σε αυτά. Η φυσιολογική λειτουργία των κάτω άκρων προϋποθέτει καλή μυϊκή ισχύ, καλή λειτουργία των οστών και των αρθρώσεων, καλή λειτουργία των νεύρων, επάρκεια αιματικής ροής, φυσιολογική τροφοδοσία των κάτω άκρων μέσω του αίματος με οξυγόνο θρεπτικά συστατικά ορμόνες και ιχνοστοιχεία και καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών οδών που δίνουν την εντολή της κίνησης και της ισορροπίας. Κατά την ιατρική εξέταση είναι σημαντικό να αξιολογηθεί εάν η αδυναμία είναι τοπική ή αφορά γενικότερα τον οργανισμό, εάν είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη, εάν έχει εμφανιστεί οξέως ή έχει χρόνιο χαρακτήρα, εάν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα μείωσης μυϊκής ισχύος, εάν εμφανίζεται μόνο στην άσκηση, εάν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.

Παράγοντες της καθημερινότητας, όπως άγχος, υπερκόπωση, ακατάστατη διατροφή, ανεπαρκής ύπνος ή φυσιολογικές μεταβατικοί περίοδοι (π.χ. κύηση εμμηνόπαυση) ενδέχεται να ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος. Ενίοτε το πρόβλημα προκαλείται από ευρέως διαδεδομένα φάρμακα (π.χ. ηρεμιστικά) ή κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ).

Τα νοσήματα που προκαλούν αδυναμία στα πόδια διακρίνονται σε:

• Νοσήματα εκτός των άκρων (π.χ. εγκεφαλικά νοσήματα, αναιμία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, υποβιταμινώσεις)

• Νοσήματα στην περιοχή των κάτω άκρων (π.χ. μυασθένεια, μεταβολικές διαταραχές των μυών, αρθριτικά)

• Ψυχιατρικά νοσήματα

Ορισμένες περιπτώσεις μυϊκής αδυναμίας έχουν μεικτό μηχανισμό.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/