Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εμφανίζουν ήπια νοητική εξασθένιση ή μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο ίσως χρειάζονται να ακολουθήσουν γυμναστική με βάρη. Μια μελέτη από ερευνητές στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι η προοδευτική προπόνηση δύναμης είναι ωφέλιμη για την ενίσχυση του εγκεφάλου.
Η μελέτη εξέτασε 100 ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ήπια νοητική εξασθένηση. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η MCI είναι «ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της αναμενόμενης νοητικής εξασθένησης λόγω της φυσιολογικής γήρανσης και της σοβαρής άνοιας». Η MCI επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και την κρίση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες: α) η ομάδα προπόνησης με αντιστάσεις και γνωστικής εξάσκησης μέσω υπολογιστή, β) η ομάδα προπόνησης με αντιστάσεις και του εικονικού φαρμάκου (placebo) στον υπολογιστή ενάντια στο φυσικό βίντεο, γ) η ομάδα γνωστικής εξάσκησης και διατάσεων και δ) η εικονική ομάδα γυμναστικής και γνωστικής εξάσκησης. Η ομάδα προπόνησης με αντιστάσεις εκτέλεσε το πρόγραμμα εκγύμνασης δύο φορές την εβδομάδα για 6 μήνες σε ποσοστό μέχρι και 80% της μέγιστης δύναμης. Για την μέτρηση των γνωστικών ικανοτήτων χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Alzheimer’s Disease Assessment Scale—Cognitive Subscale.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προοδευτική προπόνηση με αντιστάσεις συνδέθηκε με σημαντική βελτίωση στην συνολική γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με άλλα πρωτόκολλα. Οι βελτιώσεις διατηρήθηκαν για διάστημα 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης.
Οι ερευνητές ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τους μηχανισμούς πίσω από τις γνωστικές βελτιώσεις. «Το επόμενο βήμα τώρα είναι να καθοριστεί εάν οι αυξήσεις στη μυϊκή δύναμη, επίσης, συνδέονται με την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου όπως είδαμε», παρατήρησε η Maria Fiatarone Singh, MD, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
«Επιπλέον, θέλουμε να βρούμε τον υποκείμενο αγγελιοφόρο που συνδέει τη μυϊκή δύναμη, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική απόδοση, και να καθορίσουμε το βέλτιστο τρόπο για να συνταγογραφήσουμε την άσκηση ώστε να μεγιστοποιήσουμε αυτές τις επιδράσεις».
Πηγή : https://www.fitstudio.gr/