Το άγχος και η κατάθλιψη εμφανίζονται όταν υπάρχουν πιεστικές συνθήκες ζωής ή ως αποτέλεσμα γεγονότος που αλλάζει την καθημερινότητα του ατόμου. Κατά την διάρκεια της ψυχικής διαταραχής εμφανίζονται συχνά σωματικά συμπτώματα. Συγκεκριμένα αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, επιταχύνεται η κυκλοφορία, εκκρίνονται κατεχολαμίνες και κορτικοειδή, διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα όταν οι σωματικές αυτές προσαρμογές υπερβούν μια συγκεκριμένη ουδό, να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι πολλαπλά (π.χ. παλμοί, πόνος στο στήθος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαταραχές κενώσεων, πονοκέφαλος, ζάλη, η αδυναμία αναπνοής, αϋπνία).
Υπό την επήρεια του άγχους, τα τσιμπήματα στο στήθος είναι συχνό σύμπτωμα. Ορισμένες φορές είναι τόσο επίμονα που υποβαθμίζεται σοβαρά η επαγγελματική και προσωπική ζωή του πάσχοντα. Ο καρδιολογικός έλεγχος, ο οποίος είναι ο πιο συχνά πραγματοποιούμενος έλεγχος δεν αναδεικνύει υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα. Υπό την επήρεια του άγχους στις υφιστάμενες συνθήκες επιτάχυνσης της κυκλοφορίας και του μεταβολισμού εμφανίζεται υπερέκκριση γαστρικών υγρών, μυϊκός σπασμός, ανωμαλία στην κινητικότητα του διαφράγματος και του γαστρεντερικού σωλήνα, αύξηση των απαιτήσεων της καρδιάς και των ιστών σε οξυγόνο, παράγοντες που ευθύνονται για την πυροδότηση των νυγμωδών αλγών στο στήθος.
Ο ρόλος του ειδικού παθολόγου αφορά:
· Την ενίσχυση του γαστρεντερικού σωλήνα, η λειτουργία του οποίου βλάπτεται από την ψυχολογική διαταραχή με φαρμακευτική αγωγή συμπληρωματική τυχόν επιβαλλόμενης ψυχιατρικής θεραπείας.
· Την χρήση μεθόδων ολιστικής και εναλλακτικής ιατρικής σε περιπτώσεις ατόμων που κινδυνεύουν από τις σωματικές παρενέργειες της ψυχιατρικής θεραπείας, δεν θέλουν να λάβουν ψυχοτρόπα φάρμακα ή λόγω νεαρού της ηλικίας και ηπιότητας της διαταραχής επιδιώκεται η αποφυγή εξάρτησης από ψυχοφάρμακα.
· Τον αποκλεισμό υποκείμενης οργανικής παθολογίας.