Τα αθλήματα που σώζουν ζωές!

images_2122016_2_mary-joe.jpg

Αν θέλετε να κρατήσετε το… μοιραίο όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά, ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσετε ρακέτα! Επιστήμονες που προσπαθούν να διαπιστώσουν τα οφέλη για την υγεία διαφόρων αθλημάτων υποστηρίζουν ότι παίζοντας τακτικά τένις ή μπάντμιντον μειώνουμε τον κίνδυνο θανάτου σε κάθε δεδομένη ηλικία κατά σχεδόν 50%.

Σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά αποδεικνύονται το κολύμπι και η αεροβική γυμναστική. Αντίθετα, το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο φάνηκε να έχουν μικρή επίδραση, αν και οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σχέση με την ίδια τη φύση της μελέτης.

«Είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας πληθυσμού που θέτει το ερώτημα “είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό προστατευτική όσον αφορά την μακροπρόθεσμη θνησιμότητα μας;”. Η απάντηση είναι ναι, έτσι φαίνεται», δήλωσε ο Charlie Foster, συν-συγγραφέας της μελέτης, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ωστόσο, το άθλημα που επιλέγει ο καθένας, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η μελέτη που  δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine από μία διεθνή ομάδα ερευνητών – μεταξύ των οποίων ο «δικός μας» Εμμανουήλ Σταματάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ- , ενσωμάτωσε απαντήσεις από 80.306 ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω στην Αγγλία και τη Σκωτία, που ρωτήθηκαν για την υγεία και την άσκηση, μέσα από εθνικές έρευνες που διεξήχθησαν μεταξύ του 1994 και του 2008.

Κάθε συμμετέχων απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο ζωής του και την άσκηση, όπως σε ποια αθλήματα είχαν συμμετέχει κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων, καθώς και την συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.

Η επιβίωση των συμμετεχόντων στην έρευνα ελέγχθηκε εννέα χρόνια αργότερα: 8.790 είχαν πεθάνει, 1.909 εξ αυτών από καρδιαγγειακή νόσο.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (44%) ακολουθούσαν τις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης, δηλαδή 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέκριναν τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ εκείνων που έκαναν κάποιο άθλημα με όσους δεν γυμνάζονταν, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το Δείκτη Μάζας Σώματος, κάποια άλλη φυσική δραστηριότητα και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κολύμβηση συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 28%, η ποδηλασία κατά 15%, η αερόβια άσκηση κατά 27%, ενώ τα αθλήματα με ρακέτα συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 47%. Ωστόσο ούτε το ποδόσφαιρο ούτε το τρέξιμο βρέθηκαν να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Όταν η ομάδα εξέτασε μόνο τη σχέση για κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, βρήκαν ότι η κολύμβηση μείωσε τον κίνδυνο κατά 41%, τα αθλήματα με ρακέτα κατά 56% και η αεροβική γυμναστική κατά 36%. Το τρέξιμο, η ποδηλασία και το ποδόσφαιρο δεν φάνηκε να έχουν καμία προστατευτική επίδραση.

Οι λόγοι πίσω από τις διαφορές, λέει ο Foster, είναι πολύπλοκοι, καθώς όλα τα αθλήματα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις φυσικής κατάστασης και διαφορετικά σωματικά, κοινωνικά και ψυχικά οφέλη.

Όσοι τρέχουν ή τους αρέσει να παίζουν ποδόσφαιρο σίγουρα δεν θα πρέπει να σταματήσουν: «Είμαστε 100% σίγουροι ότι η συμμετοχή σε αυτά τα αθλήματα σας κάνει καλό, αυτό που δεν έχουμε βρει ακόμη είναι το πόσο καλά σας προστατεύουν από το θάνατο», είπε ο Φόστερ, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με τη μελέτη, όπως ότι υπήρχαν πολύ λίγοι θάνατοι δρομέων και ποδοσφαιριστών ή ότι ο αριθμός των ποδοσφαιριστών ήταν μικρός.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/