Στα 80 ο μέσος όρος ζωής στην ΕΕ

images_2122016_2_80.jpg

Ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων στην ΕΕ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 80 χρόνια, παρότι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και προκαλούνται από το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία συνεχίζουν να προκαλούν πολλούς θανάτους.

Τα «κέρδη» από την αύξηση του μέσου όρου ζωής κατανέμονται ωστόσο άνισα, καθώς οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν περίπου οκτώ χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από ό, τι οι άνθρωποι στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, σημειώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθούν οι ανισότητες», δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, στην παρουσίαση της έκθεσης στις Βρυξέλλες.

Η μελέτη καταγράφει ότι το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη των 28 έχει αυξηθεί από τα 74,2 χρόνια που ήταν το 1990, στα 80,9 χρόνια το 2014, ξεπερνώντας τα 80 για πρώτη φορά. Παράλληλα όμως προειδοποιεί ότι χρόνιες παθήσεις και οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου – συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της κατάχρησης αλκοόλ – είχαν το τίμημά τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Περισσότερα από 550.000 άτομα σε ηλικία εργασίας πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης, καρκίνο και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. «Αυτό αντιπροσωπεύει μια απώλεια περίπου 3,4 εκατομμυρίων δυνητικά παραγωγικών χρόνων ζωής», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση καταγράφει επίσης ότι το 16% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι (ήταν 11% το 2000), ενώ ένας στους πέντε ανθρώπους καπνίζει. Συνολικά, περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ υποφέρουν από δύο ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες, οι περισσότεροι άνω των 65 ετών..

«Αυτό δείχνει ότι στην ΕΕ πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που δυνητικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν καθώς συνδέονται με παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία Βιτένις Αντριουκαΐτις.

Οι ασθένειες αυτές είναι πλήγμα και για τη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία αγωνίζεται πολύ, αναφέρει η έκθεση, με το κόστος των αναρρωτικών αδειών και των επιδομάτων αναπηρίας να αντιπροσωπεύουν το 1,7% του ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ – ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που δαπανάται για τα επιδόματα ανεργίας.

Η ΕΕ επίσης «γερνάει» γρήγορα, όπως αναφέρει η έκθεση: Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών έχουν αυξηθεί, από λιγότερο του 10% του πληθυσμού το 1980 σε σχεδόν 20% το 2015, ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει περίπου στο 30% το 2060.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/