Υλικά
Κιμάς μοσχαρίσιος 500 γρ
Αμπελόφυλλα 400 γρ ζεματισμένα
Ρύζι καρολίνα 1/2 ποτήρι νερού
Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο τριμμένο
Αλάτι- πιπέρι
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του καφέ
Κύβος λαχανικών 1 τεμ
Δυόσμος 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος
Άνηθο 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
Νερό 1 1/2 ποτήρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα, κόβουμε τα κοτσανάκια τους και τα ζεματάμε ελαφρώς σε κατσαρόλα με λίγο λάδι. Τα βάζουμε μετά στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε το ρύζι από ξένα σώματα, το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι ,το ρύζι, αλάτι-πιπέρι, δυόσμο, άνηθο, λίγο ελαιόλαδο και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας. Βάζουμε μέσα σε κάθε φύλλο κιμά και τα τυλίγουμε ένα-ένα. Στον πάτο μιας κατσαρόλας βάζουμε μερικά φύλλα που περισσέψανε και στρώνουμε τα ντολμαδάκια μας από πάνω με την σειρά κυκλικά ή κάθετα αλλά να είναι κοντά το ένα με το άλλο. Λιώνουμε μέσα στο νερό τον κύβο λαχανικών και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για να μην μας ανοίξουν και τα ψήνουμε περίπου 50 – 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το φύλλο και να έχει ψηθεί το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Συνοδεύονται ευχάριστα με γιαουρτάκι.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/