Με ποιον τρόπο; Πείτε το!
Πείτε στο παιδί σας ότι είναι έξυπνο! Κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε το όχι μόνο μία φορά αλλά σε κάθε ευκαιρία! Αξίζει να θυμόμαστε πως τα παιδιά πιστεύουν ό,τι πιστεύουν οι γονείς τους για αυτά. Αν οι γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους δεν έχουν δυνατότητες, τότε θα μεγαλώσουν παιδιά που δεν έχουν δυνατότητες! Οι γονείς έχουν την δύναμη να επηρεάζουν τα πιο βαθιά πιστεύω των παιδιών τους και να καθορίζουν με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά την συμπεριφορά τους! Αντιμετωπίστε το παιδί σας σαν να είναι πραγματικά ένα πολύ έξυπνο παιδί. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!
Επιβραβεύστε το!
Μην διστάζετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας σε καθημερινή βάση! Πείτε «μπράβο» για κάθε κατόρθωμά του και μάλιστα μην περιμένετε να κάνει κάτι πραγματικά ξεχωριστό για να το επαινέσετε. Κάντε το ακόμη και για τα απλά καθημερινά του επιτεύγματα. Η δύναμη της θετικής ενίσχυσης είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο για τους γονείς! Θα εκπλαγείτε από την αλλαγή της συμπεριφοράς του παιδιού σας προκειμένου να δεχτεί την έγκριση και τον έπαινό σας!
Μιλήστε του!
Μιλήστε του για το κάθε τι! Περιγράψτε τον κόσμο γύρω σας με απλά λόγια όπου και αν βρίσκεστε! Μιλήστε στο παιδί σας αργά και καθαρά για τα χρώματα, τα σχήματα, τα πράγματα, τη φύση, τους ανθρώπους, για όλα! Κάντε το στο αυτοκίνητο, στα ψώνια, στη παιδική χαρά. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εμάς και μέσα από τρόπο που εμείς βλέπουμε τον κόσμο. Επίσης, λατρεύουν να ακούν τους γονείς τους να τους μιλάνε για όλα όσα υπάρχουν γύρω τους! Ο κόσμος είναι ένα μέρος μαγικό για τα παιδιά που μόνο μέσα από τους γονείς τους μπορούν να κατανοήσουν!
Κάντε ερωτήσεις!
Κάντε συχνά ερωτήσεις στο παιδί σας. Ζητήστε του σε τακτά χρονικά διαστήματα, να επαναλάβει κάτι καινούριο που έμαθε όπως μια καινούρια λέξη, ένα όνομα ή ένα τραγούδι. Διαβάστε του ένα παραμύθι και ζητήστε να θυμηθεί το όνομα του κεντρικού ήρωα ή τα ζώα που πρωταγωνιστούσαν σε αυτή την ιστορία. Επίσης, ρωτήστε το για κάτι που έγινε την προηγούμενη ημέρα ή το πρωί της ίδιας ημέρας. Για παράδειγμα «Ποιόν συναντήσαμε εχθές το πρωί;» ή « Ποιος μας επισκέφτηκε εχθές το απόγευμα;». Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε την μνήμη του και την ικανότητα να συγκρατεί γεγονότα και καταστάσεις σε αυτήν.
Μην το συγκρίνετε!
Μην συγκρίνετε ποτέ το παιδί σας, τουλάχιστον όταν είναι μπροστά, με οποιονδήποτε. Μην το κάνετε ακόμα και όταν ο ζυγός της σύγκρισης είναι με το μέρος του! Η σύγκριση είναι ο χειρότερος εχθρός της αυτοεκτίμησης και ο καλύτερος φίλος της χαμηλής αυτοπεποίθησης! Τα παιδιά έχουν ανάγκη την εμπιστοσύνη των γονιών τους για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Έχουν ανάγκη να γνωρίζουν πως δεν απειλούνται να συγκριθούν από τους γονείς τους με τα αδέρφια τους ή τους συνομηλίκους φίλους τους. Έχουν ανάγκη να ξέρουν πως είναι ελεύθερα να εκφραστούν και να αναδείξουν τις ικανότητές τους το καθένα με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο!
Πηγή : https://www.e-psychology.gr/