Τώρα πλέον, η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίσετε τις κακές διατροφικές επιλογές. Εάν αναρωτιέστε πώς θα το πετύχετε, διαβάστε τις χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν και αρχίστε να απολαμβάνετε εξίσου υγιεινές επιλογές κι εκτός σπιτιού.
- Παραγγείλετε πρώτοι στο τραπέζι. Έχει διαπιστωθεί μέσα από μελέτες, ότι ο πρώτος που παραγγέλνει συνήθως διαμορφώνει και τις απόψεις των συνδαιτυμόνων του αναφορικά με το τι θα επιλέξουν κι οι ίδιοι. Κάνοντας λοιπόν εσείς την αρχή επιλέγοντας υγιεινά πιάτα, θα ‘παρασύρετε’ και τους υπολοίπους.
- Κοιτάξτε τι υπάρχει στον κατάλογο. Για να βεβαιωθείτε ότι το γεύμα που θα επιλέξετε είναι υγιεινό, φροντίστε να έχετε ρίξει μια ματιά στον κατάλογο από το σπίτι. Συνηθίζεται, πλέον, τα εστιατόρια να έχουν τους καταλόγους του μενού στο διαδίκτυο, δίνοντας πληροφορίες ακόμη και για τη διατροφική αξία του κάθε πιάτου. Εναλλακτικά κοιτάξτε το μενού πριν καθίσετε στο τραπέζι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα αποφύγετε να παρασυρθείτε από τις επιλογές της υπόλοιπης παρέας.
- Ζητήστε διευκρινίσεις. Πολλά γεύματα που είναι υγιεινά, κρύβουν ‘παγίδες’ όταν ετοιμάζονται στο εστιατόριο. Καλό είναι να ζητάτε επιπλέον διευκρινήσεις για ένα πιάτο που σας φαίνεται υγιεινό, αλλά δεν είστε σίγουροι για το αν πραγματικά είναι, εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματός του.
- Φροντίστε να έχετε φάει κάτι πριν το φαγητό. Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι να φάτε ένα υγιεινό σνακ προτού φθάσετε στο εστιατόριο. Για παράδειγμα, καλή επιλογή αποτελεί το γιαούρτι ή το μήλο. Είτε το ένα είτε το άλλο θα μετριάσει σε μεγάλο βαθμό το έντονο αίσθημα πείνας, ενώ και τα δύο συνιστώνται σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.
- Δοκιμάστε την επιλογή δύο ορεκτικών. Εάν το μενού προσφέρει ωραίες επιλογές σε ορεκτικά με βάση τα θαλασσινά και τα λαχανικά, προτιμήστε να τα συνδυάσετε, αντικαθιστώντας το κυρίως πιάτο με ένα από αυτά. Πολλές φορές αυτή η επιλογή είναι εξίσου χορταστική και πολύ πιο υγιεινή.
- Ελέγξτε την ποσότητα του φαγητού. Εύκολα μπορείτε να παρασυρθείτε καταναλώνοντας περισσότερη ποσότητα φαγητού, όταν τρώτε έξω. Εάν θέλετε να αποφύγετε το αίσθημα κορεσμού, σκεφτείτε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με κάποια σαλάτα και στη συνέχεια ζητήστε πληροφορίες για τη μερίδα του κυρίως γεύματος. Εάν η απάντηση που πάρετε δεν σας ικανοποιεί, καθώς θεωρείτε την ποσότητα του γεύματος μεγάλη, ζητήστε να τη μετριάσουν. Ενδεικτικά, η συνιστώμενη ποσότητα για μακαρόνια είναι στο μέγεθος μιας γροθιάς, ενώ του κρέατος δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης.
- Τρώτε αργά. Είναι αλήθεια ότι τρώγοντας αργά καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Αυτό στηρίζεται σε μελέτες που αποκαλύπτουν ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 20 λεπτά, ώσπου να στείλει το μήνυμα κορεσμού στο υπόλοιπο σώμα. Μια καλή ευκαιρία λοιπόν για να το πετύχετε, είναι να απολαύσετε την παρέα σας και συζητώντας θα δείτε ότι θα αρχίσετε να τρώτε πιο αργά.
- Ξανασκεφτείτε την επιλογή του ποτού – αναψυκτικού. Πολλές φορές η επιλογή του συνοδευτικού ποτού είναι εκείνη που ‘καταστρέφει΄ την προσπάθεια να μείνετε σταθεροί σε μια υγιεινή διατροφή. Την επόμενη φορά, σκεφτείτε πιο προσεκτικά τι θα επιλέξετε, αποφεύγοντας αναψυκτικά (ναι, ακόμα και όσα είναι χωρίς ζάχαρη) και άλλα ποτά, είναι υψηλά σε θερμιδική αξία.
- Πίνετε νερό στη διάρκεια του φαγητού. Το νερό αποτελεί φανταστική επιλογή για να το καταναλώνετε πριν, αλλά και στη διάρκεια του φαγητού, ειδικά όταν έρχεται να αντικαταστήσει ποτά και αναψυκτικά με ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι να τρώτε λιγότερο, ενώ αποφεύγετε την πρόσληψη ζάχαρης.
- Αποφύγετε να παραγγείλετε γλυκό μετά το τέλος του φαγητού. Προτιμήστε τον καφέ αντί του γλυκού, ενώ εάν η επιθυμία εξακολουθεί να είναι έντονη, προτιμήστε κάποιο φρούτο. Θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό, χωρίς να σας επιβαρύνει με έξτρα ζάχαρη.