Όσα ποστάρετε και εκείνα στα οποία κάνετε «like» στο Facebook μπορούν να αποκαλύψουν εάν παρουσιάζετε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης και σχιζοφρένειας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Στάνφορντ πιστεύουν ότι η μελέτη το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα κοινωνικά δίκτυα, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από τη μελέτη της συμπεριφοράς της πραγματικής ζωής τους.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι – κυρίως οι έφηβοι – μοιράζονται περισσότερους συναισθηματικούς δείκτες online από ό, τι κάνουν offline.
Γράφοντας στην επιθεώρηση Lancet Psychiatry, η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Becky Inkster σημείωσε: «Το Facebook είναι εξαιρετικά δημοφιλές και θα μπορούσε να μας δώσει πλειάδα δεδομένων για τη βελτίωση της γνώσης μας για διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Εκτείνεται μάλιστα πάρα πολύ, φτάνοντας σε παραδοσιακά δύσκολο να προσεγγιστούν ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας και των ηλικιωμένων».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανεπαίσθητα στοιχεία στις φωτογραφίες στις οποίες κάνει κάποιος like και δημοσιεύει στο Facebook, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της offline συμπεριφορά του.
Ο συν-συγγραφέας της έρευνας Michal Kosinski, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Facebook είναι πιο εύκολο να αναλυθούν σε σχέση με τα δεδομένα για την πραγματική ζωή.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η επίδραση των social media επάνω μας. Το «unfriended» – ο αποχαρακτηρισμός κάποιου από «φίλος»- για παράδειγμα, μπορεί να γεμίσει κάποιους ανθρώπους με αρνητικά συναισθήματα.
Το Facebook θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να εντοπιστούν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά θα μπορούσε επίσης να φανεί χρήσιμο και για τη θεραπεία τους.
Η Δρ Inkster δήλωσε: «Οι σχέσεις στο Facebook μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με μειωμένη αυτοεκτίμηση και να παρέχουν συντροφιά σε άτομα που είναι κοινωνικά απομονωμένα. Γνωρίζουμε ότι κοινωνικά απομονωμένοι έφηβοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας, συνεπώς αυτά τα online εφαλτήρια θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να αλλάξουν και τις offline κοινωνικές τους συνδέσεις».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/