Μια νέα τάση στον διαλογισμό αναπτύσσετε στις ΗΠΑ, το «ηχητικό λουτρό», που παρά την ονομασία του δεν εμπλέκει πραγματικά μπανιέρες, νερό και αφρόλουτρα.
Η ιδέα του ηχητικού λουτρού δεν είναι καινούρια, όμως έως τώρα απευθυνόταν μόνο στους πολύ «προχωρημένους» της αναζήτησης του ζεν και μπορούσε να το βρει κάποιος μόνο σε εξωτικά New Age θέρετρα. Ωστόσο, σιγά σιγά πλέον εξελίσσονται σε επικρατούσα τάση για όσους αναζητούν τη χαλάρωση στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου οι –εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον- εξωφρενικές ιδέες ανθούν. Όμως τι ακριβώς είναι το ηχητικό λουτρό;
Όπως υποδηλώνει το όνομα, το ηχητικό λουτρό δημιουργήθηκε ως θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιεί τους ήχους για να βάλει τον θεραπευόμενο σε κατάσταση διαλογισμού και να δημιουργήσει αίσθημα έντονης χαλάρωσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι συμμετέχοντες «βυθίζονται» σε χαλαρωτικούς ήχους που δημιουργούνται από παραδοσιακά όργανα, όπως θιβετιανές ηχογαβάθες, κύμβαλα και διαπασών.
«Υπάρχει μια φοβερή ανάπτυξη των ηχητικών λουτρών», λέει η Sara Auster, θεραπεύτρια μέσω ήχου. «Για οποιοδήποτε λόγο και να συμβαίνει αυτό, νομίζω ότι είναι εκπληκτικό».
Η Auster, η οποία είναι επίσης δασκάλα της γιόγκα, χρησιμοποιεί συχνά όργανα όπως το αρμόνιο και το γκονγκ στα μαθήματά της, αλλά πιστεύει ότι τα ηχητικά λουτρά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδυάσει τα δύο σε μία εμπειρία.
Τι μπορεί να περιμένει λοιπόν αυτός που θα το δοκιμάσει; «Το σχόλιο που ακούω κυρίως από όσους συμμετέχουν είναι “έκανα τον καλύτερο ύπνο της ζωής μου, ήμουν τόσο χαλαρός”», λέει η Auster. «Αυτό είναι ίσως το πιο κοινό αποτέλεσμα που οι άνθρωποι βιώνουν από το ηχητικό λουτρό-μια συνολική κατάσταση χαλάρωσης». «Ορισμένες φορές όμως οι συμμετέχοντες πραγματικά “ταξιδεύουν” και βλέπουν πράγματα. Ο ήχος επηρεάζει κάθε μέρος του εγκεφάλου μας, είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο».
Πολύ συχνά, μια ανοδική τάση στις ΗΠΑ δείχνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και στην Ευρώπη κάτι ανάλογο. Έως τότε, κάποιοι επαγγελματίες του ηχητικού λουτρού, μεταξύ των οποίων και η Auster, προσφέρουν δωρεάν δείγματα της δουλειάς τους στο Soundcloud για όσους θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/