Δεν έχω αποτελέσματα από τη γυμναστική μου. Tι φταίει;
Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που ακούγονται μεταξύ μελών γυμναστηρίων ή ατόμων που ασκούνται είναι ότι δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Αθλούμαι, αλλά δεν βλέπω αποτελέσματα». «Kόλλησα», λένε χαρακτηριστικά κάποιες φορές, και πραγματικά αυτό συμβαίνει μετά από το αρχικό διάστημα όπου βλέπουν σημαντική βελτίωση. Πολλοί είναι θύματα του «κύκλου κατά φαντασία fit» όπου τον αρχικό ενθουσιασμό για άσκηση και υγεία, ακολουθεί ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής συνήθως σε μικρό χρονικό διάστημα που σοκάρει τον οργανισμό και οδηγεί στην απογοήτευση και εγκατάλειψη.
Μην επιμένεις στο ίδιο πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία του προγράμματος σου είναι η παρακολούθηση της προόδου σου και η τροποποίησή του με προσθήκες που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωσή σου. Μετά τις 2-3 πρώτες εβδομάδες που έχεις σημαντική βελτίωση το σώμα «κολλάει» αν δεν έχει διαφορετικά ερεθίσματα. Δηλαδή, δεν θα έχεις, για παράδειγμα, αύξηση της μυϊκής σου δύναμης αν συνεχίζεις να κάνεις την ίδια άσκηση με το ίδιο βάρος και τις ίδιες επαναλήψεις μετά από ενάμιση μήνα. Επομένως οι τροποποιήσεις του προγράμματός σου σε σχέση με τη σταδιακή βελτίωσή σου είναι αυτά που θα βοηθήσουν στο να υπάρχει πρόοδος και να βλέπεις αποτελέσματα.
Λανθασμένη εκτέλεση ασκήσεων
Oι ασκήσεις ενός προγράμματος, όταν δεν εκτελούνται σωστά, μπορεί να είναι αναποτελεσματικές ή όχι αρκετά αποδοτικές, ή ακόμη και επικίνδυνες. Για το λόγο αυτόν, πάντα θα πρέπει να δίνεις σημασία στο σωστό τρόπο και την ορθή τεχνική με την οποία θα πρέπει να γίνεται μία άσκηση, έτσι ώστε να είναι καταρχήν ασφαλής και βέβαια αποτελεσματική. Μεγάλη προσοχή στην επιλογή κιλών για την αποφυγή τραυματισμών. Ποτέ τα κιλά σε βάρος της τεχνικής.
H κατάλληλη ένταση
Είτε κάνεις αερόβια άσκηση (περπάτημα, τζόκινγκ, ποδήλατο κλπ.) είτε ακολουθείς ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης είτε και τα δύο, η ένταση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να υπάρξουν αποτελέσματα. Kαταρχήν για λόγους ασφαλείας, ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση, την ηλικία σου αλλά και τη γενικότερη υγεία σου θα συνταχθεί ένα πρόγραμμα που δεν πρέπει να υπερβαίνεις κάποια όρια έντασης, είτε αυτά αφορούν την καρδιακή σου συχνότητα είτε τα βάρη που σηκώνεις σε ασκήσεις δύναμης. Πέραν αυτού όμως, θα πρέπει να καθορίσεις σε συνεργασία με τον γυμναστή τους στόχους σου και ανάλογα να σχεδιαστεί το πρόγραμμα γυμναστικής. Αν θέλεις, π.χ., να χάσεις βάρος, ή καλύτερα λίπος, θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη σημασία στην αερόβια άσκηση ώστε να γίνονται καύσεις λίπους. Αντίστοιχα σε ασκήσεις δύναμης αν -για παράδειγμα- έχεις ως επιδίωξη τη μυϊκή τόνωση και τα βάρη που σηκώνεις είναι λίγα, τότε δεν θα επιτευχθεί αυτό που επιθυμείς.
H έλλειψη τακτικής άσκησης
Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ενός προγράμματος είναι φυσικά η τακτική άσκηση. Aν μεσολαβούν αρκετές μέρες και γενικά μεγάλα διαστήματα μεταξύ των προπονήσεών σου, τότε η αποτελεσματικότητα του προγράμματος μειώνεται αρκετά, και μπορεί να είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή. Επίσης, εδώ πάλι υπεισέρχεται ο παράγοντας «ασφάλεια», διότι, αν αφήνεις μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των προπονήσεών σου τότε δεν μπορείς να ξαναρχίζεις στα επίπεδα εντάσεων όπου είχες σταματήσει, γιατί αυτό μπορεί να σου προκαλέσει τραυματισμούς. Mιλώντας δε για τα αποτελέσματα που έχεις επιτύχει μετά από μία περίοδο τακτικών προπονήσεων, αυτά χάνονται στο μισό χρόνο που χρειάστηκε για να επιτευχθούν.
Λάθος επιλογή γυμναστικής
Eκτός από τη λανθασμένη εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, αν δεν έχει σχεδιαστεί σωστά ένα πρόγραμμα, να μην είναι το ενδεδειγμένο για τους στόχους που έχεις θέσει. Aυτό μπορεί να αφορά το είδος των ασκήσεων, την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα των προπονήσεων, καθώς και τον τρόπο εκτέλεσής τους.
H συμβολή της ανάπαυσης
Όταν λέμε ανάπαυση, εννοούμε την ξεκούραση σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή, τα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων. Επίσης ο χρόνος ξεκούρασης μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών άσκησης, για παράδειγμα αερόβιας και μυϊκής ενδυνάμωσης, είναι σημαντικός. Oι ημέρες ανάπαυσης μεταξύ διαδοχικών προπονήσεων είναι πολύ σημαντικές, όπως επίσης και το σταθερό ημερήσιο πρόγραμμά σου. Δηλαδή, κοιμάσαι αρκετά; Πηγαίνεις βόλτες στην εξοχή; Διασκεδάσεις; Τρέφεσαι υγιεινά; παρακολουθείς την κατάσταση της υγείας σου; Oι μύες χρειάζονται το χρόνο τους για να αναλάβουν, και αυτός μπορεί να είναι μερικά δευτερόλεπτα μεταξύ των επαναλήψεων ή των σετ, αρκετά δευτερόλεπτα έως 1-2 λεπτά μεταξύ ασκήσεων ή και μερικά λεπτά μεταξύ ενός αερόβιου τμήματος και ενός τμήματος μυϊκής ενδυνάμωσης. Ανάλογα χρειάζονται 1-2 ημέρες μεταξύ προπονήσεων για να ξεκουραστεί αρκετά το σώμα και να μπορεί να επιβαρυνθεί και πάλι. H υπερφόρτωση των μυών και γενικά του οργανισμού σου, είτε στιγμιαία (π.χ., μεταξύ δύο ασκήσεων) είτε σε μεγαλύτερα διαστήματα, δεν σε αφήνει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και έτσι δεν είναι δυνατόν να έχεις βελτίωση.
Πηγή : http://fitnet.gr/