Το ψάρι είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που δύσκολα αντικαθίσταται με κάποια άλλη. Πριν παραδώσετε λοιπόν τα «όπλα», φροντίστε να εξαντλήσετε τις επιλογές σας, ακολουθώντας ορισμένα απλά τρικ για να κάνετε το ψάρι πιο ελκυστικό για το παιδί σας.
Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε κροκέτες ψαριού (έτοιμες ή σπιτικές) τις οποίες συνήθως τα παιδιά βρίσκουν ιδιαίτερα γευστικές ή να συνοδέψετε το ψάρι με νόστιμες σάλτσες, όπως λίγη μουστάρδα ή σος γιαουρτιού. Επιπλέον, δοκιμάστε να «κρύψετε» το ψάρι σε συνταγές που το παιδί προτιμά έτσι ώστε να καλύπτεται η γεύση του. Μπορείτε δηλαδή να προσθέσετε κομματάκια ψαριού σε κάποιο ριζότο με λαχανικά ή μέσα σε σούπες. Τέλος, μπορείτε να τα εντάξετε στα ενδιάμεσα γεύματα του παιδιού, δηλαδή να παρασκευάσετε μια πάστα με ψάρι και λίγο γιαούρτι ή μαγιονέζα light και να τη χρησιμοποιήσετε για επάλειψη στο ψωμί.
Εάν δεν έχετε αποτέλεσμα με τίποτα από τα παραπάνω, τότε θα πρέπει να δείτε πώς μπορεί το παιδί να προσλάβει τα βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο ψάρι μέσω της κατανάλωσης άλλων τροφών. Στα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ψαριού συγκαταλέγονται η πρωτεΐνη (καλές πηγές είναι επίσης το ασπράδι του αυγού, τα πουλερικά, το άπαχο κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά), τα ω3 πολυακόρεστα λιπαρά (λιναρόσπορος, καρύδια, μαλακές μαργαρίνες), η βιταμίνη D (μανιτάρια, αυγό, συκώτι, ιχθυέλαια), ο φώσφορος (γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας, τρόφιμα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, όσπρια) και η βιταμίνη B12 (θαλασσινά, συκώτι, μοσχάρι, τυρί, αυγό).
Τέλος, από τις καλύτερες εναλλακτικές είναι να εντάξετε στο διαιτολόγιο του παιδιού θαλασσινά (πχ καλαμάρι, γαρίδες, χταπόδι, μύδια), τα οποία έχουν κοντινή θρεπτική σύσταση με τα ψάρια.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr