Η θετική επίδραση του σκόρδου στην υγεία μας είναι αντιστρόφως ανάλογη με την επίδρασή του στην κοινωνική μας ζωή – αν σας αποφεύγει κάποιος αφού έχετε φάει τζατζίκι, δεν είναι βρικόλακας απλώς δεν αντέχει τη μυρωδιά της αναπνοής σας! Μια νέα μελέτη όμως που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Food Science, ωστόσο, έχει εντοπίσει τρεις τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά που προσδίδει το σκόρδο στην αναπνοή.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να μασήσουν τρία γραμμάρια σκόρδο για 25 δευτερόλεπτα, να πιούνε λίγο νερό και στη συνέχεια να καταναλώσουν μια ποικιλία τροφίμων τα οποία υποτίθεται ότι καταπολεμούν τη δυσωδία που αφήνει πίσω του το σκόρδο. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα επίπεδα τεσσάρων πτητικών χημικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για την οσμή του σκόρδου, στην αναπνοή των συμμετεχόντων.
Τα κορυφαία τρόφιμα αντιμετώπισης της μυρωδιάς αποδείχθηκε ότι ήταν η μέντα, το μήλο, και το μαρούλι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δύο μηχανισμοί που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της μυρωδιάς του σκόρδου ήταν τα ένζυμα (που βρίσκονται σε ωμά τρόφιμα και τα οποία βοήθησαν να καταπολεμηθεί οσμή) και οι φαινολικές ενώσεις (που βρίσκονται τόσο στα ωμά όσο και στα μαγειρεμένα τρόφιμα και οι οποία κατέστρεψε τις πτητικές ουσίες).
Η ιδέα για τη δοκιμή των μήλων μάλιστα, ήταν καθαρά τυχαία. «Σε μια προηγούμενη μελέτη, κάναμε ένα τεστ στο οποίο θα έπρεπε να έχουμε υψηλά επίπεδα μυρωδιάς σκόρδου, αλλά ήταν τελικά χαμηλά», δήλωσε η Δρ Sheryl Barringer, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια και Πρόεδρος στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Αναρωτήθηκαν ακόμη και αν το μηχάνημα που χρησιμοποιούσαν για να λαμβάνουν ενδείξεις ήταν χαλασμένο. «Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι γίνεται, όταν ο συμμετέχων μας είπε ότι είχε φάει ένα μήλο προτού έρθει για το τεστ. Οπότε σκεφτήκαμε να το δοκιμάσουμε και ναι, το μήλο είναι μια πολύ καλή λύση για να αποφύγετε τη μυρωδιά του σκόρδου».
Η Barringer εξήγησε περαιτέρω ότι η θέρμανση του μήλου ή του μαρουλιού θα μπορούσε να μειώσει την έντονη οσμή σκόρδου: «Το μαγείρεμα δεν βλάπτει τις φαινολικές ενώσεις – απλώς αφαιρεί τα ένζυμα. Κάποιες φορές, τα τρόφιμα ωμά είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της μυρωδιάς του σκόρδου και άλλες φορές δεν είχε σημασία αν ήταν μαγειρεμένα ή ωμά, τα αποτελέσματα ήταν ίδια».
Αν και οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση και άλλων τροφίμων που υποτίθεται ότι καταπολεμούν τη μυρωδιά του σκόρδου, κανένα δεν είχε αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα: «Αρκετοί άνθρωποι ανέφεραν το πράσινο τσάι, για παράδειγμα, αλλά τα τεστ μας δεν έδειξαν κάτι ενδιαφέρον».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/