Τα αποτελέσματα για την υγεία των μωρών που γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι μαίες είναι υπεύθυνες για τη πρωτοβάθμια φροντίδα, είναι σημαντικά χειρότερα σε σύγκριση με τις περιπτώσεις που οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για την πρωτοβάθμια φροντίδα των μωρών, όπως διαπιστώνει μια νέα σημαντική νέα μελέτη.
Η Νέα Ζηλανδία και η Ολλανδία είναι οι μόνες δύο δυτικές χώρες στις οποίες το σύστημα υγείας τοποθετεί μαίες επικεφαλείς στου τοκετούς. Οι μαίες είναι υπεύθυνες στις τέσσερις από τις πέντε γεννήσεις που γίνονται στη Νέα Ζηλανδία – από την εγκυμοσύνη έως τον τοκετό και τη μεταγεννητική φροντίδα.
Ωστόσο μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται από το πανεπιστήμιο του Otago βρήκε ότι τα αποτελέσματα στην υγεία των μωρών που φροντίζονται από μια μαία και όχι από γενικό ιατρό ή μαιευτήρα είναι σημαντικά χειρότερα. Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν «απροσδόκητη» και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Η μελέτη εξέτασε 244.000 γεννήσεις στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ των ετών 2008-2012 και ανακάλυψε μια «ανεξήγητη αύξηση δυσμενών περιστατικών σε τοκετούς με επικεφαλείς μαίες στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι μαίες εκτελούν τα καθήκοντά τους αυτόνομα».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι μητέρες είχαν φροντίδα από γιατρό, το μωρό τους είχε 55% λιγότερες πιθανότητες να υποστεί έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού, 39% μικρότερη πιθανότητα νεογνικής εκγεφαλοπάθειας και 48% μικρότερη πιθανότητα να έχουν χαμηλή βαθμολόγηση στην κλίμακα Apgar, η οποία είναι ένα μέτρο για την ευημερία του βρέφους αμέσως μετά τον τοκετό.
Η επικεφαλής της έρευνας Ellie Wernham – πρώην μαία που σπουδάζει για να γίνει γιατρός – δήλωσε ότι περαιτέρω έρευνα για αυτές τις διαφορές θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί αμέσως και ότι μια λεπτομερής επανεξέταση των πρακτικών υγείας γύρω από τον τοκετό και την εγκυμοσύνη θα πρέπει να διεξαχθεί από το υπουργείο Υγείας.
«Παράγοντες που συμβάλουν σε αυτά τα αποτελέσματα, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μητέρες υψηλού κινδύνου που δεν ακολουθούν σωστά τις συμβουλές των μαών, θέματα προσωπικού, θέματα συνεργασίας, το επίπεδο της εκπαίδευσης μαιών και οι καθυστερήσεις στην παραπομπή της εγκύου σε ένα γιατρό», είπε.
Οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 1990 στη Νέα Ζηλανδία, μετέφερε τη φροντίδα για τις γεννήσεις από τους γιατρούς στις μαίες. Οι αλλαγές σχεδιάστηκαν για την ισχυροποίηση της θέσης των γυναικών, για τη μεγαλύτερη αυτονομία τους αλλά και για να υπόκεινται οι έγκυες σε λιγότερο συχνές ιατρικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, αυτές οι σημαντικές αλλαγές δεν έχουν ακόμη μελετηθεί αναλυτικά και ίσως απαιτείται η αναθεώρησή τους.
Η Karen Guilliland, διευθύνουσα σύμβουλος του Κολεγίου Μαιών της Νέας Ζηλανδίας, επέκρινε τη μελέτη από την πλευρά της, λέγοντας ότι δεν είχε «υψηλά αποδεικτικά στοιχεία» και ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσθετες προκλήσεις που συχνά αντιμετωπίζουν οι μαίες.
«Ουσιαστικά η μελέτη συνέκρινε τη φροντίδα που παρέχει μια μαία με την ολοκληρωμένη μαιευτική φροντίδα. Και οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαίες είναι πιο πιθανό να φροντίσουν τις φτωχότερες, πιο άρρωστες γυναίκες, οι οποίες μπορεί να αργήσουν να ζητήσουν φροντίδα. Τα περισσότερα μαιευτήρια μας είναι δεν έχουν αρκετό προσωπικό και συχνά δυσκολεύονται να παρέχουν άμεση φροντίδα όταν οι μαίες ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι συχνά οι έγκυες γυναίκες πρέπει να περιμένουν για να τις εξετάσει ένας εξειδικευμένος γιατρός, με αποτέλεσμα να προκαλούνται απαράδεκτες καθυστερήσεις για τις ίδιες και τα μωρά τους. Κανένας από τους κυριότερα μαιευτήριά μας δεν έχουν σύμβουλο μαιευτικής μετά από τις ώρες εργασίας ή τα Σαββατοκύριακα, όταν συμβαίνει η πλειοψηφία των γεννήσεων».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/