Μας κάνει καλό το κρύο ντους;

images_0aaaaaa1acold.jpg

Οι μόδες που σχετίζονται με την ευεξία έρχονται και παρέρχονται, αλλά το κρύο ντους φαίνεται να είναι μία από αυτές τις θεωρίες που συνεχώς εδραιώνονται.

Τα υποτιθέμενα οφέλη περιλαμβάνουν καλύτερη κυκλοφορία αίματος, βελτίωση του ανοσοποιητικού, ανακούφιση από το στρες, εγρήγορση και πνευματική διαύγεια – αλλά είναι αυτό αρκετά για να μας πείσουν να ξεκινάμε τη μέρα μας τρέμοντας κάτω από το κρύο νερό κάθε πρωί;

Η θεωρία για τα κρύα ντους ήταν το θέμα πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που γύριζαν τη βρύση στο κρύο στο τέλος του ντους τους, ανάρρωναν πιο γρήγορα από ασθένειες και έλειπαν λιγότερες μέρες από την εργασία τους, σε σχέση με εκείνους που έκαναν κανονικό ντους.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τους 3.000 συμμετέχοντες, τα δύο τρίτα επέλεξαν να συνεχίσουν να κάνουν κρύο ντους και μετά την έρευνα και ανέφεραν ότι η διαδικασία αύξησε τα επίπεδα της ενέργειας τους τόσο όσο και μια κούπα δυνατού καφέ.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι επαφή με το ψυχρό νερό βοηθάει στη νοητική εγρήγορση, ενώ ως αποτέλεσμα του σοκ αρχίζουμε να αναπνέουμε πιο βαθιά, γεγονός που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνει ενδορφίνες.

Τα ιατρικά θαύματα της τακτικής αυτής όμως δεν σταματούν εκεί: σε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, το «The doctor who gave up drugs» («Ο γιατρός που εγκατέλειψε τα ναρκωτικά»), καταγράφεται η προσπάθεια του Δρ Chris Van Tulleken να θεραπεύσει έναν ασθενή που πάσχει από κατάθλιψη με αυτή ακριβώς τη μέθοδο: Η Σάρα, η οποία έπαιρνε λάμβανε ήδη αντικαταθλιπτική αγωγή για οκτώ συναπτά έτη, «συνταγογραφήθηκε» με μια καθημερινή δόση κολύμβησης σε κρύο νερό, για να σταθεροποιηθεί η διάθεσή της.

Η ιδέα για ένα καθημερινό Ice Bucket Challenge πιθανότατα να μην φαίνεται ελκυστική με την πρώτη ματιά, αλλά οι ενδείξεις για τα οφέλη του κρύου ντους είναι αρκετά ισχυρές. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κάνετε ντους, ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε προς τα πού θα «γυρίσετε» το νερό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/