Τη θεωρία ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας ανατρέπει νέα μελέτη του Γαλλικού Ινστιτούτου για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική θεώρηση PNAS.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών για να υπολογίσουν το τροφικό επίπεδο του ανθρώπου.
Το τροφικό επίπεδο, σε κλίμακα από το 1 ως το 5, αντιπροσωπεύει τη θέση ενός οργανισμού στην τροφική αλυσίδα.
Στο επίπεδο 1 κατατάσσονται τα φυτά, οι πρωταρχικοί παραγωγοί που συνθέτουν μόνοι τους την τροφή τους, ενώ στο επίπεδο 5 κατατάσσονται οι κορυφαίοι θηρευτές, τα ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με κρέας και έχουν ελάχιστους θηρευτές στη φύση, όπως για παράδειγμα οι τίγρεις, οι κροκόδειλοι και ο βόας σφιγκτήρας.
Αναλύοντας πληθυσμιακά και στατιστικά στοιχεία από το 1961 ως το 2009, οι επιστήμονες υπολόγισαν πως, κατά μέσο όρο, το τροφικό επίπεδο των ανθρώπων είναι 2,21. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο με τα γουρούνια ή τις αντσούγιες.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι κατατάσσονται πιο κοντά στα φυτοφάγα ζώα παρά στα σαρκοφάγα.
Επιστημονικά, για να κατακτήσει την τροφική αλυσίδα, ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει το κρέας όλων των ζώων που είναι θηρευτές, κάτι το οποίο δεν κάνει.
Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως το τροφικό επίπεδο δεν είναι σταθερό ούτε έχει την ίδια τιμή σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα το τροφικό επίπεδο της Ισλανδίας, που στο παρελθόν ήταν υψηλό, συνεχώς μειώνεται, ενώ το τροφικό επίπεδο της Κίνας και της Ινδίας αυξάνεται λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος.
Η παρακολούθηση των διακυμάνσεων της θέσης του ανθρώπου στην τροφική αλυσίδα αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφική ασφάλεια, την παχυσαρκία, τον υποσιτισμό και τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και την αλλαγή χρήσης γης για καλλιέργεια.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr