Tips & Tricks για αρχάριους Skier & Snowboarders

images_0aaaaaaa5skli.jpg

Όταν πάει κάποιος για πρώτη φορά σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, συνήθως διαλέγει ένα άθλημα ανάμεσα στο Ski και το Snowboard. Οι διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο, υπάρχουν και δεν είνα καθόλου ευκαταφρόνητες. Το Snowboarder έχει σίγουρα μεγαλύτερο κύκλο μάθησης (learning curve) από ότι το Σκι. Επίσης να έχετε κατά νου ότι, συμφέρει να πάρετε δάσκαλο. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα μάθαιτε αισθητά πιο γρήγορα.

Το Σκί είναι πιο classy από την φύση του. Από τις εμφανίσεις των Σκιέρ έως τον στυλ που έχουν οι καλύτεροι αυτών. Στο Σκι μετράνε, η ταχύτητα και το στυλ. Στο εξωτερικό κάνουν συχνά αγώνες όπου βραβεύουν το καλύτερο Στύλ.

Το Snowboard είναι πιο ενυπωσιακό. Μπορείς να πας στο απάτητο χιόνι με άνεση, αν έχει ταχύτητα, δεν περιορίζεις τον εαυτό σου στις πίστες. Όπου υπάρχει χιόνι, μπορείς να πας πολύ πιο άνετα από έναν Σκιέρ. Μπορείς να κάνει περισσότερα «κόλπα» και να προσγιωθείς σε πιο ανώμελο έδαφος με μεγαλύτερη ασφάλεια από έναν Σκιέρ. Ακόμη και οι ονομασίες που έχουν τα διάφορα Στυλ Snowboard τείνουν προς την «ελευθερία κίνησης»: Freeride, Freestyle, Apline, κτλ.

Δυό λόγια γι αυτούς που θέλουν να μάθουν Ski

Αν και προσωπικα θεωρώ τον εαυτό μου αρχάριο προς μέτριο σκιέρ, μπορώ να πω πεντε πράγματα σχετικά με το σκι. Πρώτ’ απ’ όλα δεν χρειάζεται να είσαι μικρός σε ηλικία για να μάθεις σκι. Σίγουρα ένα μικρό παιδάκι θα μάθει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι ένας ενήλικας. Χρειάζεται υπομονή, καλή διάθεση και χρόνο για προπόνηση. Μπορείς να μάθεις σκι και χωρίς δάσκαλο, αλλά σίγουρα είναι πιο χρονοβόρο και επώδυνο.

Το πρώτο πράγμα που πρεπει να μαθει κανείς είναι να έχει ισορροπία και να τσουλάει σιγα σιγά σε μικρή κλιση. Τα πόδια πρεπει να έχουν άνογμα ίσο με το άνοιγμα των ώμων. Το βάρος του σώματος πρέπει να πεφτει μπροστά στα γόνατα, τα οποία πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Το σώμα επίσης να είναι όρθιο. Αφού καταφέρει να στέκεται, το δεύτερο πράγμα είναι να μάθει να φρενάρει. Αυτό σε πρώτη φάση τουλάχιστον μπορεί να γίνει σχηματίζοντας «Λ» με τις μύτες των πέδιλων. Μετά το φρενάρισμα σειρά έχει το τιμόνι. Αν θέλεις να στριψεις δεξιά γυρίζεις την αριστερή φτέρνα προς τα αριστερά, αν θέλεις να στρίψεις αριστερά γυρίζεις τη δεξιά φτέρνα δεξιά. Καλή επιτυχία!

Δυό λόγια γι αυτούς που θέλουν να μάθουν Snowboard

Ξεκινώ λέγοντας ότι δεν είμαι expert. Παραθέτω τις εμπειρίες που είχω συλλέξει και τις συμβουλές που μου έχουν δώσει πιο έμπειροι Snowboarders από εμένα για να διευκολύνω έναν αρχάριο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος, είναι να επιλέξει την σανίδα. Η σανίδα για έναν αρχάριο, μπορεί να είναι το Α και το Ω. Μια καλή σανίδα, στρίβει σχεδόν μόνη της, απορρωφά τις ανωμαλίες του εδάφους, κι «ακολουθεί» με ευκολία τις κινήσεις του σώματος. Μια κακή σανίδα είναι σαν ένα κούτσουρο, στρίβει με δυσκολά, δεν έχει ελαστικότητα και δεν απορροφά τίποτα. Μια κακή σανίδα μπορεί να αποθαρρύνει έναν αρχάριο από την διαδικασία εκμάθησης. Αν είσαι όλη την ώρα στο έδαφος, δεν διασκεδάζεις και πολύ!

Πως ξεχωρίζουμε μια καλή σανίδα από τις ενοικιαζόμενες; Το καλύτερο, ρωτήστε έναν φίλο σας που «ξέρει». Καλές σανίδες είναι οι επώνυμες: Burton, Salomon, Ride, K2, Nitro, GNU/Lib, Oxygen, Option. Έχει κι άλλες μάρκες, συμαντικό είναι να έχει ανθρακονύματα και να είναι σωστά ακονησμένη στα πλάγια. Η σανίδα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι έως τον λαιμό σας. Επιλέγει ο καθένας ανάλογα με το ύψος που έχει. Επίσης, για πρώτη φορά, επιλέξτε μια σανίδα που να είναι φαρδιά κι ελαστική! Μην πάτε ποτέ σε ακραίες επιλογές, τουλάχιστον για αρχή. Ούτε κομμένη πίσω και μυτερή μπρός (Racing or Alpine Board), ούτε μια που να είναι πολύ φαρδιά και λεπτή (σε πάχος). Προσπαθήστε να επιλέξετε κάτι «standard».

Οι δέστρες και οι μπότες! Υπάρχουν hard boots και soft boots. Είναι μπότες για διαφορετικό στυλ. Μέσες άκρες, οι διαφορές είναι ότι οι σκλήρες, δίνουν καλύτερο έλεγχο στις στροφές αλλά δεν απορρωφούν κραδασμούς. Είναι πιο άμεσες, τις χρησιμοποιούν συχνά οι αρχάριοι. Οι πρώην έμπειροι Σκιέρ, έχουν σχεδόν αποκλειστικά αυτήν την μπότα γιατί θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της σανίδας, δεν θέλουν περιτές κινήσεις. Δεν θα τους δείτε να κάνουν άλματα, κι αν πάνε στο απάτητο τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικύνδινα. Οι soft boots (μαλακές) είναι για Freeride και Freestyle. Χάνουν στην αμεσότητα, μπορεί να χρειαστεί να στρίψετε με το σώμα πρώτα για να ακολουθήσει η σανίδα (θα τα πούμε και πιο κάτω αυτά). Συνήθως, οι Snowboarders με Soft boots κάνουν μεγαλύτερες στροφές στο slalom, πηγαίνουν πιο αργά, πάνε στο απάτητο χιόνι, κάνουν άλματα κτλ. Έχουν καλύτερη ισορροπία και χρησιμοποιούν περισσότερο τα χέρια και το σώμα στις καταβάσεις.

Μην κάνετε το λάθος να δείτε έναν έμπειρο Snowboarder να καταβάινει με ταχύτητα το βουνό κάνοντας «παπάδες» έχοντας μαλακές ή σκληρές μπότες ή έναν Χ τύπο σανίδας και το πάρετε δεδομένο ότι αν ακολουθήσετε την ίδια συνταγή θα λειτουργήσει και για εσάς! Εγώ με μαλακές μπότες, πάω πολύ πιο γρήγορα από πολλούς με σκλήρες, ενώ ακόμη δεν έχω μάθει να κάνω άλματα! Μερικές φορές πετυχαίνω το άλμα στην πορεία ενώ άλλες πέφτω σε πολύ πιο απλά μικρά αλματάκια, απλώς δεν έχω εξασκηθεί αρκετά στο άλμα!

Αφου επιλάξατε τον εξοπλισμό που σας ταιριάζει, πάμε σε μια πίστα με μικρή κλίση, για αρχάριους και μαθαίνουμε το πιο σημαντικό πράγμα. Το φέρνο! Στο Snowboard, ξεχωρίζουμε την πλευρά που μας βολεύει από το πόδι, π.χ. «Δεξί πόδι μπροστά» ή «Αριστερό πόδι μπροστά».

Προσέξτε σαν αρχάριος, τις μοίρες που έχουν οι δέστρες! Μην έχετε και τα δύο πόδια κάθετα (90 μοίρες). Πρέπει το μπροστινό πόδει να έχει μια κλίση προς τα εμπρός, π.χ. κοιτόντας προς την κορυφή της σανίδας, το πίσω πόδι έχει 90 μοίρες ενώ το μπροστινό 45. Δεν υπάρχει συνταγή κι αυτό το πράγμα, στην πορεία θα μάθετε ότι αλλάζει ανάλογα με το στυλ και τον χαρακτήρα του καθενάς, δύσκολα θα βρείτε δύο έμπειρους που να έχουν ίδιες μοίρες, Snowboard και μπότες.

Αφού έχουμε επιλέξει το πόδι με οποίο οδηγεί την κατάβαση μας, μαθαίνουνε να φρενάρουμε. Το φρένο είναι το κάθετο προς την κατηφόρα. Μέτωπο προς τα κάτω, η σανίδα είναι όρθια εμπρός και ακουμπάει με την πίσω (πλάτη) λάμα στο έδαφος. Έτσι χρησιμοποιούμε και τα δύο πόδια για να κοντράρουμε και να σταματήσουμε, θέλει τετρακέφαλους 🙂 . Το άλλο είναι το πίσω φέρνο, όπου φρενάρεις έχοντας πλάτη στην κατηφόρα, ακριβώς το ίδιο πράγμα από την άλλη πλευρά. Στην αρχή κατεβαίνουμε την κατηφόρα με το εμπρός φρένο (το πίσω αφήστετο για αργότερα). Χρησιμοποιήστε τα χέρια! Ανοίξτε τα χέρια σας, θα σας δώσει πολύ μεγαλύτερη ισσοροπία. Τα πόδια πρέπει να είναι λυγισμένα, ποτέ όρθια. Γενικά όταν είναι κάποιος όρθιος είναι πολύ ευάλωτος σε σχέση με κάποιον με λυγισμένα πόδια. Όταν κατεβείτε δύο φορές με το φρένο την πίστα, και είστε σίγουρος ότι μπορείτε να πάτε στο δεύτερο στάδιο, πρέπει να μάθετε τις στροφές.

Οι στροφή στο Snowboard γίνεται πολύ εύκολα με τα χέρια. Ακόμη και σήμερα, όταν πάω με μικρές ταχύτητες (στρίβεις πιο δύκολα στις μικρές ταχύτητες) χρησιμοποιώ τα χέρια για να στρίψω. Πηγαίνοντας λοιπόν ευθεία, αν ανοίξετε τα χέρια και κάνετε με αυτά, μια κίνηση προς τα αριστερά θα στρίψει το σώμα και κατ’επέκταση η σανίδα αριστερά! Το ίδιο ισχύει και για την δεξιά πλευρά! Αργότερα θα μάθεται να χρησιμοποιήτε και τα πόδια. Ο Ελβετός φίλος μου, που κατεβήκαμε όλο το Mannlichen, από Kleine Sheideg μέχρι το Grindelwald, μια καταπληκτική, μεγάλη διαδρομή μέσα από το δάσος, μου είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιώ περισσότερο το σώμα μου στις στροφές και να έχω πιο λυγισμένα τα πόδια για να βελτιώσω το στυλ. Όχι την ουσία τόσο, αλλά την εμφάνιση!! Είναι κι αυτό μέρος της πρακτικής του Snowboard!

Οι πρώτες εμπειρίες που είχα με το Snowboard ήταν πολύ αρνητικές. Μια συμβουλή ενός άλλου Snowboarder με βοήθησε πάρα πολύ, κρατήστε την: Αυτό που θα έχεις πάντα στο μυαλό σου, είναι να στρίψεις. Μόλις στρίψεις αριστερά, πρέπει να σκέφτεσαι πως θα στρίψεις δεξία, και ξανά αριστερά. Συνέχεια έτσι!. Αν το κάνω τώρα αυτό, θα κάνω πολύ κοφτό slalom. Τότε όμως, μέχρι να σκεφτώ, να ανοίξω τα χέρια και να στρίψω, ήθελα κάποιο Α χρόνο. Έτσι άρχισα σιγά σιγά, να κατεβαίνω πίστες χωρίες να πέφτω μια φορά κάθε 15 μέτρα. Αργότερα θα μάθαιτε να ρυθμίζετε την ταχύτητα με το Slalom.

Όταν είστε έτοιμος και μπορείτε να δαμάσατε μια κόκκινη πίστα, ελάτε και στο Grindelwald της Ελβετίας. Θα πάθετε σοκ με την ομορφία του βουνού, τις πίστες και τις καταπληκτικές διαδρομές που προσφέρει η κορυφή Mannlichen.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr