Από τις φτωχογειτονιές των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, όπου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, το «παράδοξο» της συνύπαρξης της έντονης φτώχειας με την παχυσαρκία έφτασε πλέον και στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που σε σχολεία της επικράτειας ολοένα και περισσότεροι δάσκαλοι αναφέρουν ότι μαθητές τους εμφανίζουν ζάλη και λιποθυμικές τάσεις λόγω πείνας και υποθρεψίας, τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εξαιτίας της ραγδαίας διατροφικής υποβάθμισης που έχει φέρει η κρίση.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) προκαλούν ανησυχία. Οπως προέκυψε από πανελλήνια μελέτη προσδιορισμού του ποσοστού παχυσαρκίας σε παιδιά 8 και 10 ετών που πραγματοποιήθηκε από την ΕΙΕΠ και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης την προηγούμενη σχολική χρονιά (δείγμα 5.679 παιδιών σε 150 δημοτικά από όλη τη χώρα), βάρος πάνω από το φυσιολογικό έχουν το 36,03% των μαθητών και το 37,35% των μαθητριών της Β΄ Δημοτικού, όπως και το 43,92% των μαθητών και το 40,83% των μαθητριών της Δ΄ Δημοτικού. Ειδικότερα, στη Β΄ Δημοτικού διαπιστώθηκε ότι υπέρβαρα είναι το 21,85% των αγοριών και το 24,26% των κοριτσιών και παχύσαρκα το 14,18% των αγοριών και το 13,09% των κοριτσιών. Αντίστοιχα, στη Δ΄ Δημοτικού υπέρβαρα κρίθηκε ότι είναι το 29,88% των αγοριών και το 27,96% των κοριτσιών, ενώ παχύσαρκα το 14,04% των αγοριών και το 12,87% των κοριτσιών.
Αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία με αντίστοιχη έρευνα του 2003 (αφορούσε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών) προκύπτει ότι το ποσοστό της παχυσαρκίας στα αγόρια έχει σκαρφαλώσει από το 9% το 2003 στο 14% το 2012 και στα κορίτσια από το 6% στο 13%. Αντίστοιχα, πάνω από φυσιολογικό βάρος είναι πια το 44% των αγοριών (έναντι του 31% το 2003) και το 41% των κοριτσιών (από 27% το 2003).
«Σε οργανωμένες δυτικές κοινωνίες όπου ο κοινωνικός ιστός αντέχει, η οικονομική ανέχεια εμφανίζεται συνήθως κλινικά με την αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά την εμφάνιση παχυσαρκίας» σημειώνει ο γ.γ. της ΕΙΕΠ κ. Ευθ. Καπάνταης. Μια σειρά έρευνες διεθνώς έχουν καταδείξει ότι όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα της οικογένειας τόσο μεγαλύτερα τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά αλλά και ενήλικες. «Η οικονομική δυσχέρεια και η φτώχεια οδηγούν την οικογένεια να μην προμηθεύεται τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία ή μπακάλικα, αλλά να καταφεύγει σε φτηνό γρήγορο φαγητό από ταχυφαγεία ή πωλητές στον δρόμο, τρόφιμα πολύ φθηνά που όμως περιέχουν πολλές θερμίδες και δεν είναι υγιεινά». Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σουβλάκι με πίτα, μία μερίδα πατάτες και ένα αναψυκτικό έχουν 1.000 θερμίδες.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας που ξεκινούν από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση άσθματος έως την υπερινσουλιναιμία. Εχει βρεθεί επίσης ότι περίπου το 40% των παχύσαρκων παιδιών και το 70% των παχύσαρκων εφήβων θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr