Όταν η διατροφή επηρεάζει τη δράση των φαρμάκων. Βιταμίνη Κ και αντιπηκτική αγωγή

images_0aaaaaaa5kvita.jpg

Η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει στην παραγωγή πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την πήξη του αίματος. Η πρόσληψη βιταμίνης Κ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν λαμβάνει κανείς αντιπηκτική αγωγή, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής, λόγω της δράσης της στην πήξη του αίματος. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα βιταμίνης Κ που καταναλώνει κάποιος τόσο περισσότερο ευνοείται η πήξη του αίματος.

Τι είναι και σε ποιους χορηγείται η αντιπηκτική αγωγή;

Η αντιπηκτική αγωγή που χορηγείται σε ορισμένους ασθενείς έχει ως στόχο να περιορίσει την πηκτικότητα του αίματος, ώστε να εμποδίσει τον σχηματισμό θρόμβου μέσα στο αγγείο. Υπάρχουν δύο ειδών αντιθρομβωτικά φάρμακα: τα αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά. Στα αντιπηκτικά φάρμακα ανήκει η ηπαρίνη και τα κουμαρινικά φάρμακα, των οποίων η δράση μπορεί να επηρεαστεί πολύ μέσω της διατροφής.

Τέτοιου είδους αγωγή συνήθως λαμβάνουν άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, στενώσεις καρωτίδων, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο με θρομβώσεις, άτομα που έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή τα οποία έχουν συμπτώματα αθηροσκλήρωσης.

Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τη βιταμίνη Κ από τη διατροφή σας

Η βιταμίνη Κ περιέχεται σε μία ποικιλία τροφίμων. Τα λαχανικά είναι μια από τις πιο σημαντικές ομάδες όσον αφορά στο περιεχόμενο τους σε βιταμίνης Κ. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως και τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, ενώ τα περισσότερα λαχανικά έχουν μία μέση περιεκτικότητα. Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει την αγωγή με αντιπηκτικά για αυτό καλό θα είναι να μην ξεπερνάτε τις 2 μερίδες αλκοόλ μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Τέλος, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες τροφίμων όπως και σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής όπου ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές ποσότητες σε βιταμίνη Κ.

Είναι σημαντικό ένας ασθενής που λαμβάνει μία τέτοια φαρμακευτική αγωγή να μην αποκλείσει τα τρόφιμα με βιταμίνη Κ από τη διατροφή του, αλλά να προσπαθήσει να καταναλώνει καθημερινά τις ίδιες ποσότητες σε βιταμίνη Κ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολύ απότομες αλλαγές στην διατροφή από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, είναι λάθος κάποιος να καταναλώσει 1 μεγάλο πιάτο λαχανικά τη μία μέρα και την επόμενη να μην συμπεριλάβει καθόλου τα λαχανικά στη διατροφή του.

Σε κάθε περίπτωση η συμβολή του θεράποντα ιατρού και του διαιτολόγου είναι καθοριστική, καθώς μέσα από τη συνεργασία τους θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε μαζί την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ και θα σας κατευθύνουν προκειμένου να εναρμονίσετε την πρόσληψη της βιταμίνης με τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής και τις τιμές των κλινικών σας εξετάσεων.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr