Τύπος Δ: Έφηβη- Φοιτήτρια

images_0aaaaaastudy.jpg

Ο τελευταίος τύπος γυναικών είναι αυτός των νεαρών γυναικών, έφηβων και φοιτητριών. Αλλαγές στη ζωή τους και στον τρόπο συμπεριφοράς τις κατατάσσουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, όπου:

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τρόπου ζωής τους:
• Γρήγορη και άκοπη υιοθέτηση προτύπων ζωής και διατροφής ειδικότερα με εστίαση στο δυτικό πρότυπο δηλαδή συχνή χρήση fast-food, αλκοόλ και προπαρακευασμένων φαγητών.
• Τακτικά επαναλαμβανόμενες προσπάθειες αδυνατίσματος (συνήθως με τσαρλατανικό τρόπο όπως χημικές δίαιτες, μηχανήματα, χάπια κα) που είναι επιζήμιες κυρίως για την υγεία τους αλλά και για την τσέπη από την οποία πληρώνονται (συνήθως γονική).

Διατροφικές ανάγκες…
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρόσληψη σε σίδηρο, φυλλικό και Β12 καθώς λόγω της εμμηνορρυσίας οι ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου και θα πρέπει τα φρούτα που την περιέχουν να λαμβάνονται μετά από γεύμα. Εναλλακτικά, οι νεαρές γυναίκες με προβλήματα έλλειψης σιδήρου, θα μπορούσαν να καταναλώνουν φυτικές πηγές σιδήρου όπως τα όσπρια ή τις πράσινες σαλάτες τους με έναν εμπλουτισμένο χυμό με σίδηρο και βιταμίνη C, ώστε να εξασφαλίσουν τόσο την επαρκή πρόσληψη όσο και την επαρκή απορρόφηση τους σιδήρου από τα τρόφιμα.

Επίσης, σε αυτή τη ηλικία ο οργανισμός αποθηκεύει ασβέστιο. Γι’ αυτό και η κατανάλωση τουλάχιστον τριών ισοδυνάμων γαλακτοκομικών (ένα ποτήρι γάλα, 30 γρ. τυρί, 220 γρ γιαούρτι, ένα ποτήρι ξινόγαλο) την ημέρα είναι απαραίτητα. Προσοχή, στην ταυτόχρονη κατανάλωση φωσφορικών αλάτων (σοκολάτα, κακάο, πατατάκια, γαριδάκια) και οξαλικών (τσάι, μελιτζάνα, σπανάκι) με τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, γιατί δεσμεύουν μεγάλη ποσότητα από το ασβέστιο της τροφής και δεν το αφήνουν να απορροφηθεί.

Ειδικά σε περιόδους εξετάσεων εξασφαλίζουμε την κάλυψη του οργανισμού σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (αναλυτικότερα στον τύπο Γ) καθώς και σε μαγνήσιο (σοκολάτα, κακάο, κρέας). Τέλος ,το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Συνηθισμένα λάθη

    Πολλές και συχνές δίαιτες
    Συχνή χρήση ταχυφαγείων (fast food)
    Παράλειψη συχνών γευμάτων
    Αντικατάσταση του φαγητού με ροφήματα και ιδιαίτερα αλκοολούχα.
    Παράλειψη πρωινού γεύματος

Προτάσεις & tips
Θα πρέπει η έφηβος από αυτή την ηλικία να μαγειρεύει περισσότερο στο σπίτι χρησιμοποιώντας αγνά υλικά. Ακόμα, όμως και κατά τη χρήση των ταχυφαγείων θα πρέπει να προτιμώνται υγιεινότερες λύσεις (σαλάτες, παραδοσιακά σάντουιτς) και να μην παρασύρονται από τις αποκαλούμενες προσφορές.

Να συμβουλεύονται ειδικούς για την απώλεια βάρους γιατί η εφαρμογή επικίνδυνων διαιτών μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα επιβλαβής.

Το γάλα και οι χυμοί και τα φρούτα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και δεν θα πρέπει να αποκαθιστώνται από αλκοολούχα ποτά. Αντί να «κλείσετε τα αυτιά» στην απογευματινή ή μεσημεριανή πείνα, θα μπορούσατε να κάνετε ένα μικρό γεύμα που περιέχει μια φρουτοσαλάτα ή έναν χυμό εμπλουτισμένο με φυτικές ίνες και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα τοστ με τυρί μειωμένων λιπαρών, ζαμπόν γαλοπούλας και λαχανικά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr