Εκτός από την εργαζόμενη γυναίκα και τη μητέρα, μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση τύπου γυναίκας με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις και συχνά ατοπήματα είναι οι αθλούμενες γυναίκες. Ας συνοψίσουμε τα χαρακτηριστικά τους, τα διατροφικά σφάλματα και τις λύσεις που προτείνονται.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τρόπου ζωής τους:
• Δυναμικά άτομα που νοιάζονται για την εικόνα του σώματος τους και την υγεία τους.
• Σωστή χρήση του ελεύθερου χρόνου τους, με έντονες τάσεις αναζήτησης της υγιεινής διατροφής.
• Συχνά θύματα όμως θύματα της ογκούμενης «βιταμινομανίας» της εποχής μας.
Διατροφικές ανάγκες…
Ανάλογα με την ένταση κα τη συχνότητα της άσκησης θα μπορούσαν να συσταθούν συμπληρώματα διατροφής από ειδικούς πτυχιούχους διαιτολόγους. Σε μία όμως μέσης έντασης αθλούμενη γυναίκα ιδιαίτερη έμφαση, όσον αφορά τη διαιτητική της πρόσληψη, δίνεται τόσο στην αυξημένη πρόσληψη ενέργειας, δηλαδή θερμίδων, όσο και στην αντιοξειδωτική της προστασία, καθώς η άσκηση αυξάνει την παραγωγή των ελευθέρων ριζών στο σώμα.
Αντίθετα με ότι πιστεύεται από πολλούς ο αθλούμενος δεν έχει ανάγκη από αναλογικά περισσότερη πρωτεΐνη αλλά από περισσότερη ενέργεια και μάλιστα από υδατανθρακούχες πηγές (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, φρούτα). Κι αυτό γιατί η γλυκόζη και το γλυκογόνο αποτελούν τα βασικά καύσιμα του σώματός μας. Ιδιαίτερη, επίσης, έμφαση πρέπει να δίνεται στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως: Στη θειαμίνη (όσπρια, μαγιά μπύρας, αναποφλοίωτο ρύζι). Η βιταμίνη B1, όπως ονομάζεται διαφορετικά η θειαμίνη, συμβάλλει στη διαδικασία μετάδοσης της νευρικών σημάτων και προάγει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Η ριβοφλαβίνη (Β2), μια άλλη βιταμίνη του συμπλέγματος Β βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, μπρόκολο, σπανάκι και είναι απαραίτητη για την κυτταρική αναπνοή και συνεισφέρει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που με τη σειρά τους χρησιμεύουν στη μεταφορά του οξυγόνου στους μύες. Η πυριδοξίνη (Β6) (αυγά, κόκκινο κρέας, ψάρια) που ως κύριο συστατικό ενζυμικών συστημάτων συμμετέχει στο μεταβολισμό της γλυκόζης, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος, η βιοτίνη (συκώτι, κρόκος αυγού, σόγια) αποτελεί συστατικό ενζυμικών συστημάτων συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, των αμινοξέων και της γλυκόζης.
Αντιοξειδωτικά συστατικά εκτός από τις βιταμίνες C, E και A με ιδιαίτερη σημασία στους αθλούμενους είναι και η ουβοκινόνη ή συνένζυμο Q που βρίσκεται στο κρέας και στους ξηρούς καρπούς.
Συνηθισμένα λάθη
Αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Άσκοπη και πολλές φορές επικίνδυνη χρήση πρωτεΐνης.
Άδειο στομάχι για πολλές ώρες.
Επιβράβευση της προσπάθειας με ένα γαλατομπούρεκο ή ένα σουβλάκι.
Προτάσεις & tips
Θα πρέπει να καταναλώνεται ένα ελαφρύ γεύμα (Τοστ ή φρούτα) 1-2 ώρες πριν τη γυμναστική για να αποφεύγονται ανεξέλεγκτες απορυθμίσεις του ισοζυγίου γλυκόζης στο σώμα.
Παράλληλα θα πρέπει να ενυδατώνεται το σώμα είτε με νερό είτε με ισοτονικά ροφήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες αφυδατώσεις (ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες) και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Να αποφεύγεται η άσκηση με γεμάτο στομάχι γιατί επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης χωρίς να απολαμβάνονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης.
Να θυμόμαστε ότι: Δεν επιβραβεύουμε τον εαυτό μας επειδή ασκήθηκε με ένα γλυκό ή ένα κομμάτι πίτσα ή 1/2 μπουκάλι ουίσκι. Η άσκηση προάγει την υγεία μας και είναι ουσιαστικά ωφέλιμη όταν ολοκληρωτικά ο τρόπος ζωής μας είναι σύμφωνος με πρότυπα υγιεινής ζωής.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr