Η εφηβεία θεωρείται ορόσημο για τη σωματική ανάπτυξη κάθε ανθρώπου και σηματοδοτεί τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Αλλά ενώ τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να περνούν την εφηβεία μεταξύ των 11 και 14 ετών τα κορίτσια και των 12 και 16 τα αγόρια, δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα.
Σε ορισμένες, λίγες, περιπτώσεις, στο παιδί εμφανίζεται μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται πρώιμη ήβη και η οποία προκαλεί πρόωρη ανάπτυξη στο σώμα τους από την ηλικία ακόμη και των δύο ετών.
Η πρώιμη ήβη είναι μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί πρόωρη απελευθέρωση ορμονών από την υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή οιστρογόνων, προκαλώντας την πρόωρη εκκίνηση της εφηβείας.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η πρώιμη ήβη εμφανίστηκε σε παιδιά ηλικίας δύο ετών. Το όριο ηλικίας για τη διάγνωση της κατάστασης είναι απροσδιόριστο, αλλά οι γιατροί συνήθως χαρακτηρίζουν την ήβη πρώιμη όταν τα χαρακτηριστικά της εφηβείας εμφανίζονται σε αγόρια πριν από τα οκτώ τους χρόνια και πριν από τα εννιά τους σε κορίτσια.
Σε περίπου το 90% των κοριτσιών και το 50% των αγοριών που βιώνουν πρώιμη ήβη, δεν μπορεί να προσδιοριστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία – στην περίπτωση αυτή αναφέρεται από τους ειδικούς ως ιδιοπαθής πρώιμη εφηβεία.
Όταν μπορεί να προσδιοριστεί κάποια αιτία είναι γενικά είτε μια γενετική ανωμαλία στον εγκέφαλο είτε ένα ιατρικό πρόβλημα, όπως ένας όγκος ή μια γενετική ανωμαλία στις ωοθήκες, τους όρχεις ή τα επινεφρίδια, προκαλώντας υπερπαραγωγή των ορμονών του φύλου.
Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση πρώιμης ήβης. Η αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, έχει συνδεθεί με στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει μειωθεί σταδιακά, επειδή όσο περισσότερα κύτταρα λίπους υπάρχουν στο σώμα, τόσο πιο πολλά οιστρογόνα αποθηκεύονται – οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν τα κορίτσια.
Επηρεάζει περίπου ένα στα 5.000 έως ένα στα 10.000 παιδιά και είναι πέντε έως 10 φορές πιο συχνή στα κορίτσια από ό, τι στα αγόρια.
Τα σημάδια της πρώιμη ήβης περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του στήθους, την ταχεία αύξηση του ύψους, την εμφάνιση έμμηνου ρύσης, την εμφάνιση ακμής, την αύξηση των όρχεων ή του πέους, την εμφάνιση ηβικής τριχοφυΐας ή τριχοφυΐας στις μασχάλες.
Όμως η κατάσταση είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί από ό, τι φαίνεται. Συχνά, τα παιδιά αναπτύσσουν ηβική τριχοφυΐα ή μεγαλώνει το στήθος τους, χωρίς όμως άλλα συμπτώματα. Αυτά δεν είναι σημάδια πρώιμης ήβης απαραίτητα, αλλά απλά φυσιολογικές παραλλαγές μεταξύ των ανθρώπων.
Η θεραπεία για την πρόωρη ήβη εξαρτάται από την αιτία. Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι να μπορέσει το παιδί να αναπτυχθεί σε ένα κανονικό ύψος, επειδή η κατάσταση μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξή τους.
Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει παθολογική αιτία, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, η οποία συνήθως περιλαμβάνει μια μηνιαία ένεση που καθυστερεί την περαιτέρω ανάπτυξη.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/