Υλικά
1 φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα
1 1/4 φλιτζάνια νερό
2 κ.σ. μηλόξιδο
1/4 φλιτζάνι μέλι
5 1/2- 6 φλιτζάνια αλεύρι λευκό ή ολικής άλεσης
2 κ.γ. αλάτι
4 κ.γ. (2 φακελάκια) μαγιά στιγμής
Για το κρανμερόψωμο
2-3 κ.γ. κανέλλα
1/4 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταφίδες για σταφιδόψωμο)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμείξτε το γάλα, το νερό, το ξύδι και το μέλι.
Σε δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι.
Σταδιακά προσθέστε τα στεγνά υλικά στα υγρά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
Όταν ομογενοποιηθούν ολα, βάλτε τη ζύμη στο μίξερ με το γάτζο για ζύμες ή μεταφέρετε σε μία καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια για να ζυμώστε με τα χέρια.
Ζυμώστε τη ζύμη για 8-10 λεπτά. Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέστε περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ακόμα.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε με μία καθαρή πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα. Η ζύμη θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Όταν διπλασιαστεί, πιέστε μαλακά τη ζύμη με τη γροθιά σας για να φύγει ο αέρας. Χωρίστε σε 2 ίσες μπάλες.
Για το ψωμί του τοστ: Με έναν πλάστη, ανοίξτε τη μία μπάλα ζύμης σε χοντρό ορθογώνιο σχήμα. Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετήστε σε βουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα.
Για το κρανμπερόψωμο: Με έναν πλάστη, ανοίξτε τη μία μπάλα ζύμης σε χοντρό ορθογώνιο σχήμα. Απλώστε ομοιόμορφα πάνω το μέλι, την κανέλα και τα κρανμπερι. Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετήστε σε βουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Σκεπάστε τα ταψιά με μία πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος.
Ψήστε για 40 λεπτά.
Αφήστε να κρυώσουν για 15-20 λεπτά πριν τα κόψετε σε φέτες.
Πηγή : http://stavroulacooking.com/