Αφιέρωμα από καρδιάς! Όπως κάθε χρόνο, η τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη είναι αφιερωμένη στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς. Γι’ αυτό και εμείς, με αφορμή την ημέρα αυτή, αφιερώνουμε τον υπόλοιπο Σεπτέμβρη στο πώς μπορούμε να κάνουμε την καρδιά του άνδρα, της γυναίκας, του παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας να… χτυπά καλύτερα!
Ας ευαισθητοποιηθούμε γιατί…
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αποτελούν βασικές αιτίες πρόωρου θανάτου, ενώ επηρεάζουν και την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών, υπολογίζονται σε 17,3 εκατομμύρια παγκοσμίως κάθε χρόνο με το νούμερο αυτό να αυξάνεται συνέχεια. Παράλληλα, ενώ εδώ και χρόνια, τα καρδιαγγειακά θεωρούνταν απειλή κυρίως για τους άντρες, σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η υγεία της καρδιάς είναι ζήτημα που αφορά και τα δύο φύλα από μικρή μάλιστα ηλικία! Συγκεκριμένα, τα καρδιαγγειακά αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου ανάμεσα στις γυναίκες, ενώ η παιδική ηλικία θεωρείται καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση παραγόντων κινδύνου από την εμβρυική ακόμη ζωή.
Τα σημάδια που μας προειδοποιούν…
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα θεωρούνται μια από τις σιωπηρές νόσους καθώς ενώ «χτίζονται» καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, δεν δίνουν έντονα προειδοποιητικά σημάδια όπως πόνο τα οποία θα μας προβληματίσουν και θα μας ανησυχήσουν. Απεναντίας, οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών είναι «σιωπηλοί» και …
…είναι στο χέρι μας!
Πράγματι ενώ η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών, οι καθημερινές συμπεριφορές που αφορούν τη διατροφή, την άσκηση και την υγεία μας γενικότερα φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνισή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 80% των περιπτώσεων στεφανιαίας και εγκεφαλοαγγειακής νόσου οφείλεται σε συμπεριφοριστικούς παράγοντες (ΠΟΥ). Αναλυτικότερα, οι κύριοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι:
– η αυξημένη πίεση-υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα
– το άγχος, το κάπνισμα και η κατάχρηση του αλκοόλ
– το αυξημένο βάρος & η παχυσαρκία
– η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
– η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών
Η διατροφή αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες τόσο στην πρόληψη όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας – αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ημερήσια πρόσληψη, αλατιού, η ποσότητα και το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε και η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr