Ο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία χαρακτηρίζεται από τη μη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Πρόκειται για τον σπανιότερο από τους 2 τύπους (περίπου 10% των διαβητικών) ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι παρουσιάζει σημαντική αύξηση της συχνότητάς του στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα και οφείλεται στην καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη με αποτέλεσμα τα επίπεδα το σακχάρου να είναι αυξημένα στο αίμα. Τα συμπτώματα εμφάνισης είναι η αυξημένη όρεξη (πολυφαγία), η αυξημένη δίψα (πολυδιψία), η συχνή και μεγάλη σε ποσότητα ούρηση (πολυουρία) και η απώλεια βάρους . Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις χωρίς κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.
Άλλες συνέπειες της υπεργλυκαιμίας είναι η διαταραχή της ανάπτυξης στα παιδιά και η ευαισθησία στις λοιμώξεις.
Αυτός ο τύπος διαβήτη αντιμετωπίζεται με τακτικές ενέσεις ινσουλίνης και είναι, επίσης, γνωστός ως «ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης».
Διατροφικές συστάσεις και Άσκηση
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν ακριβώς τις ίδιες διατροφικές ανάγκες όπως και ένα φυσιολογικό άτομο αναλόγου ηλικίας, φύλου, σωματικού βάρους .Το διαιτολόγιο του θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να αποτελείται από όλα τα θρεπτικά συστατικά στην κάλυψη των θερμιδικών αναγκών (υδατάνθρακες 50-55%, πρωτεΐνες 10-20%, λίπος κεκορεσμένων <10%, πολυακόρεστα <7%).
Οι υδατάνθρακες πρέπει να προέρχονται κατά κύριο λόγο από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά . Η κατανομή της τροφής θα πρέπει να είναι μοιρασμένη σε πολλά μικρά γεύματα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες διακυμάνσεις των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Ωστόσο μια ισορροπημένη διατροφή ακολουθεί και μια ισορροπημένη φυσική δραστηριότητα για να έχουμε ενεργειακό ισοζύγιο. Με τη σωματική άσκηση καταναλώνετε γλυκόζη, που είναι η κύρια πηγή ενέργειας στον άνθρωπο, ρυθμίζοντας έμμεσα τα επίπεδα της στο αίμα. Μην ξεχνάμε ότι συνήθως πρόκειται για παιδιά και εφήβους όπου η ανάγκη για ένταξη και συμμετοχή σε μια ομάδα είναι σημαντική.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr