Ρύζι, η βάση της Μεσογειακής Διατροφής και όχι μόνο

images_0aaaaaabrizi.jpg

Σε μια εποχή που η Μεσογειακή Διατροφή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τη βάση της κατέχει η ομάδα των δημητριακών. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία όπως είναι τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους, δηλαδή το ψωμί ολικής άλεσης, οι φρυγανιές, τα ζυμαρικά, το ρύζι κ.ά.

Το τελευταίο, έχει αποτελέσει για πολλούς πολιτισμούς, κυρίως στην Ασία, μέρος της κουλτούρας και της παράδοσής τους. Ωστόσο, ακόμα και στη χώρα μας εδώ και χρόνια παρατηρείται ότι το ρύζι πρωταγωνιστεί στο εβδομαδιαίο οικογενειακό μενού.

Άρωμα, γεύση, μαγειρικές δυνατότητες αλλά και…
Υψηλή διατροφική αξία. Το ρύζι περιέχει στην πλειοψηφία του απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες, ωστόσο είναι ελύθερο γλουτένης, την κύρια πρωτεΐνη των δημητριακών. Επομένως, μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με δυσανεξία σε αυτή, δηλαδή άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, περιέχει πρωτεΐνες, οι οποίες είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. Αυτές οι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, αν και προσφέρουν επαρκείς ποσότητες σε κάποια απαραίτητα αμινοξέα, έχουν έλλειψη σε άλλα. Όταν, όμως, συνδυαστούν κατάλληλα, παρέχουν μια πλήρη και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, αν συνδυαστεί το ρύζι με τα όσπρια, όπως γίνεται στο φακόρυζο που καταναλώνεται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τότε συμπληρώνεται το προφίλ των πρωτεϊνών που αποδίδει το γεύμα. Σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά, το ρύζι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μέταλλα όπως το μαγγάνιο και το σελήνιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού των πρωτεϊνών και των λιπαρών οξέων, αλλά και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος.

Να το πιείτε στο ποτήρι….
Πλέον, το ρύζι δεν αποτελεί αποκλειστικά ένα νόστιμο συνοδευτικό στο μεσημεριανό ή το βραδινό σας, αλλά και μια επιλογή για το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα στη μορφή του…ροφήματος. Οι προσεκτικές διαδικασίες συγκομιδής και επεξεργασίας κυρίως του καφέ ρυζιού βοηθάνε στη διατήρηση μεγάλου μέρους των θρεπτικών συστατικών του στα ροφήματα. Παράλληλα, ο εμπλουτισμός τους σε ασβέστιο τους προσδίδει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες σας σε αυτό το στοιχείο, από κάπου που ίσως δεν είχατε φανταστεί! Η γλυκιά και απαλή του γεύση μπορεί να σας «ξεκουράσει» από την κατανάλωση των ίδιων και των ίδιων τροφίμων. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και μπορεί να καταναλωθεί από όλους, ακόμα και από άτομα που τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι καλά ανεκτά. Έτσι, σας δίνεται η ευκαιρία να καταναλώσετε ρύζι και εκτός των 2 κύριων γευμάτων:

Στο πρωινό:

    1 ποτήρι ρόφημα ρυζιού μαζί με αμύγδαλα, βρώμη και ένα πράσινο μήλο, φτιάχνοντας ένα εξαιρετικά πλήρες και θρεπτικό γεύμα.
    Παρασκευάστε τάρτα χρησιμοποιώντας στη ζύμη ρόφημα ρυζιού.

Στα ενδιάμεσα σνακ:

    1 ποτήρι ρόφημα ρυζιού μαζί με 2 φρυγανιές και 1 κουταλιά της σούπας σπιτική μαρμελάδα
    Βελτιώστε τη γεύση των αφεψημάτων προσθέτοντας ρόφημα ρυζιού στο τσάι σας
    Αξιοποιείστε το ρόφημα ρυζιού σε μια συταγή που το απαιτεί…το ρυζόγαλο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr