Οι διακοπές τελείωσαν, ο νέος χρόνος ήρθε και «όλα τριγύρω άλλαξαν» και μαζί με αυτά κι εσείς… άλλωστε κάθε κίνησή σας το υπενθυμίζει: Ένα τζιν που δυσκολεύεται να κλείσει, μια ζώνη που κλείνει 2 θέσεις πιο πέρα, το δέσιμο των κορδονιών που σας προκαλεί δυσφορία, η θέση του καθίσματος κατά την οδήγηση που πρέπει να αλλάξει για να νιώσετε λίγο πιο άνετα! Και η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό… «τέλος ήρθε η ώρα να “φτιάξω” κοιλιακούς!»
Για τους περισσότερους η επίπεδη κοιλιά είναι συνυφασμένη με τους κοιλιακούς. Έτσι συχνά το γυμναστήριο και η γράμμωση αποτελούν την πρώτη μας επιλογή κάθε φορά που θέλουμε να δούμε την κοιλιά να «πέφτει». Παρόλα αυτά φαίνεται πως η άσκηση δεν είναι πάντα η αποτελεσματικότερη λύση. Αντίθετα, ο ιδανικός τρόπος για να «ρίξετε» την κοιλιά σας είναι να εντοπίσετε ποιος είναι ο «αντίπαλός» σας. Άλλωστε όταν γνωρίζεις τη δύναμη και τις δυνατότητες του «εχθρού» μπορείς να καταστρώσεις και την αποτελεσματικότερη στρατηγική που θα τον βγάλει «νοκ άουτ».
Εχθρός Νο 1: Το λίπος. Ο Νο 1 αντίπαλος της επίπεδης κοιλιάς τις περισσότερες φορές καλείται κοιλιακό λίπος και είναι ιδιαίτερα «δημοφιλής» στους άνδρες και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το κοιλιακό λίπος αποτελεί μια «αποθήκη» ενέργειας η οποία και μεγαλώνει – αυξάνεται σε μέγεθος- όταν καταναλώνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε κάνοντας σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα πέραν από την εμφάνιση, η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, επηρεάζει και την υγεία εφόσον φαίνεται να συνδέεται άμεσα με χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα και η υπέρταση.
Λάβετε τα μέτρα σας! Όταν μειώσετε τις παραπανήσιες θερμίδες που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα σας με τη βοήθεια ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος διατροφής και αυξήσετε τις θερμίδες που καίτε καθημερινά εντάσσοντας την άσκηση στη ζωή σας, τότε το σώμα σας για να επιτελέσει τις λειτουργίες του θα καταφύγει να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος από όλο το σώμα και την κοιλιά σας!
Εχθρός Νο 2: Μήπως πρηστήκατε; Πολλές φορές το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς δεν έχει να κάνει με εναπόθεση λίπους αλλά με ανεπιθύμητες ‘‘παρενέργειες’’ του γαστρεντερικού. Η δυσκοιλιότητα εκδηλώνεται συχνά με δυσφορία και πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, ενώ ακόμη και η κατάποση αέρα συνήθως σε έντονες καταστάσεις άγχους έχει συνδεθεί με πρήξιμο του εντέρου.
Λάβετε τα μέτρα σας Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με επαρκή υδάτωση και συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Καλές πηγές φυτικών ινών αποτελούν τα μη επεξεργασμένα δημητριακά όπως η βρώμη, τα ολικής άλεσης δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Αντίστοιχα, προτεραιότητα αποτελεί και η κάλυψη των αναγκών σε υγρά (6-8 ποτήρια την ημέρα). Καλές πηγές ενυδάτωσης πέραν του νερού αποτελούν και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά κατά προτίμηση light ή zero. Αντίστοιχα στην περίπτωση που το πρήξιμο στην κοιλιά οφείλεται σε αέρα που έχετε καταπιεί, δώστε έμφαση στον τρόπο που τρώτε το φαγητό σας. Μήπως μασάτε πολύ γρήγορα; Αυξήστε τη διάρκεια του γεύματος σε 20-30 λεπτά και φροντίστε να μασάτε καλά το φαγητό σας.
Μύες: ο άσος στο μανίκι σας …
Όταν γυμνάζετε τους κοιλιακούς εντατικά, μπορεί να μην απαλλαγείτε από το περιττό λίπος στην κοιλιά, ωστόσο καταφέρνετε να ενισχύσετε τους μύες που στηρίζουν την πλάτη και τον κορμό σας με αποτέλεσμα να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας, άρα και τον τρόπο που τονίζεται ή όχι το «ζήτημά» σας. Η άσκηση επιπλέον μπορεί να φανεί σημαντικός σύμμαχος ενάντια στους παραπάνω αντιπάλους. Ο συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή συμβάλει σε καλύτερα αποτελέσματα κατά την απώλεια βάρους και τη μείωση της λιπώδους μάζας, αρκεί να τη βάλετε συστηματικά στη ζωή σας. Παράλληλα, η κίνηση του σώματος πολλές φορές επιδρά θετικά τόσο στην κινητικότητα του εντέρου όσο και στην αποβολή του άγχους συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση του πρηξίματος. Τι λέτε λοιπόν;
Πηγή : http://www.nutrimed.gr