Φτάνοντας στην πόλη του Ηρακλείου οι επιλογές για βόλτες, επισκέψεις σε μνημεία, θάλασσα και φαγητό είναι πολλές! Το ιδανικό είναι να επιλέξει κανείς λίγο από όλα.. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το κάστρο Κούλε, το ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού και αποτελεί ένα από τα πιο οικεία και αγαπημένα μνημεία της πόλης και σύμβολο του Ηρακλείου, να περάσετε από την ιστορική Κνωσό, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρος της Κρήτης, ενώ λίγα χιλιόμετρα έξω από τον μινωικό πολιτισμό, θα συναντήσετε την κωμόπολη των Αρχανών. Κάντε μία στάση για φαγητό και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα από τα πιο γνωστά κρητικά παραδοσιακά φαγητά, τους χοχλιούς (σαλιγκάρια).
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής πιάτων με βάση τους χοχλιούς, 3 είναι οι πιο συνηθισμένοι που μπορεί να συναντήσετε στην έξοδο σας για φαγητό.
Χοχλιοί με χόντρο (πλιγούρι με σαλιγκάρια)
Χοχλιοί μπουμπουριστοί (σαλιγκάρια στο τηγάνι, με λάδι, αλάτι, δενδρολίβανο και ξύδι)
Χοχλιοί γιαχνί (με πατάτες και κολοκυθάκια στην κατσαρόλα)
Συνδυασμός γεύσεων και θρεπτικών συστατικών
Το βασικότερο συστατικό των συνταγών, τα σαλιγκάρια, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (10-16% του νωπού τους βάρους) και περιέχουν 73-89% νερό. Επίσης , έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι κι αποδίδουν περίπου 90 θερμίδες τα 100γρ. έτοιμου κρέατος προς κατανάλωση. Περιέχουν επίσης ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς επίσης ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.
Αναλύοντας συνοπτικά τους χοχλιούς με χόντρο
Περιέχει χοχλιούς, σιτάρι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ντομάτα, έχει χαρακτηριστική γεύση αλλά και ιδιαίτερη θρεπτική αξία, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πλιγούρι. Ο συνδυασμός του με τα σαλιγκάρια αποτελεί μία ιδανική επιλογή ενός ισορροπημένου και ολοκληρωμένου κρητικού γεύματος. Το πλιγούρι (σπασμένο, χοντροαλεσμένο σιτάρι) είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (100γρ. ωμό πλιγούρι περιέχουν 9γρ. φυτικών ινών), οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.
Αν θέλετε απλά να δοκιμάσετε τη γεύση των χοχλιών σαν ορεκτικό θα μπορούσατε να επιλέξετε τους «μπουμπουριστούς χοχλιούς» χωρίς να υπερβάλλετε στην ποσότητα, διότι έχουν αυξημένη θερμιδική αξία λόγω του ελαιολάδου με το δενδρολίβανο που προστίθεται όταν σερβίρονται. Ακόμη, μία πιο ελαφριά επιλογή θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι «χοχλιοί γιαχνί», οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν γευστικά το κυρίως πιάτο σας, μιας και ως επί το πλείστον περιέχουν λαχανικά.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr