Όπως γνωρίζουμε, στο πρόβλημα της παχυσαρκίας εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Τα γονίδια, η ψυχολογία, το περιβάλλον, οι ορμόνες. Γνωρίζετε όμως ότι τα κιλά μας επηρεάζονται και από το επάγγελμά μας;
Ναι καλά ακούσατε! Συχνά, ο χώρος εργασίας χαρακτηρίζεται ως ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την αύξηση του σωματικού βάρους, τόσο λόγω των συνθηκών εργασίας, όσο και λόγω του ότι η ίδια η εργασία έχει γίνει περισσότερο καθιστική και αυτοματοποιημένη.
Το άγχος; Μεγάλο! Το ωράριο; Συχνά υπερωριακό! Η δυνατότητα για ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα; Μπορεί και ανύπαρκτη.
Η θέση εργασίας (υψηλόβαθμη vs χαμηλόβαθμη), το ωράριο της εργασίας, το ‘πάχος’ του μισθού αλλά και το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας φαίνεται πως είναι παράμετροι που επηρεάζουν το σωματικό μας βάρος.
Σχετικά με αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στην οποία παρουσιάστηκαν τα επαγγέλματα που φαίνεται να έχουν τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Αμερική.
Ποια λοιπόν είναι τα πιο «τσουπωτά» επαγγέλματα;
Όπως φάνηκε, οι φύλακες κτιρίων, οι οδηγοί ή μεταφορείς εμπορευμάτων με φορτηγό και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε καθαρισμό κτιρίων είχαν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Αντίθετα, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών εστίασης, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι φυσικοί και κοινωνικοί επιστήμονες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας όπως οι γιατροί, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Μάλιστα, αναφορικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, οι επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα οι νοσηλευτές φαίνεται να καλύπτουν ή ακόμα και να υπερβαίνουν τη συνιστώμενη πρόσληψη αυτών των ομάδων τροφίμων.
Επιπλέον, φάνηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας ήταν σημαντικά υψηλότερη σε εργαζόμενους άνω των 29 ετών σε σχέση με αυτούς ηλικίας 18 – 29 ετών και στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Το σωματικό βάρος δε, φάνηκε να σχετίζεται και με το βαθμό εκπαίδευσης, αφού αυτοί που έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο φαίνεται πως βλέπουν υψηλότερα νούμερα στους δείκτες της ζυγαριάς τους.
Κι αν το επάγγελμά σας «θρέφει» τα κιλά, τότε τι πρέπει να κάνετε; Να αλλάξετε επάγγελμα; Φυσικά και όχι! Ακόμα κι αν οι συνθήκες εργασίας σας ευνοούν τον καθιστικό τρόπο ζωής, μπορείτε και πάλι να φροντίσετε για το σωματικό βάρος και τη σύσταση της διατροφής σας. Αρκεί να έχετε θέληση, πείσμα και υπομονή. Οργανώστε σωστά το χρόνο σας, ενημερωθείτε επαρκώς σχετικά με το τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε και μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη ενός πτυχιούχου διαιτολόγου για να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το πρόγραμμα σας και να εντάξετε μια ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινότητά σας.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr