Η οικονομική ύφεση και οι πολιτικές της λιτότητας συνδέονται με αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως υποστηρίζει μια σημαντική αναθεωρητική μελέτη άλλων επιστημονικών ερευνών, που διεξήχθησαν κυρίως στην Ισπανία και την Ελλάδα.
Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal και υπογράφεται από δύο έλληνες επιστήμονες, τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννη Ιωαννίδη και τη Δρ Χαριτίνη Σταυροπούλου της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου City του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των μελετών είχαν ενδείξεις μεροληψίας και ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
Οι δύο ερευνητές έγραψαν ότι στις περισσότερες από τις μελέτες διαπιστώθηκε μια αύξηση των αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, κυρίως μεταξύ των ανδρών. Η ψυχική υγεία των γυναικών ωστόσο φαίνεται να υποφέρει περισσότερο από των ανδρών, ενώ υπήρξαν επίσης αποδείξεις ότι η υγεία των μεταναστών υπέφερε περισσότερο από εκείνη του ντόπιου πληθυσμού.
Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο BMJ, έγραψαν: «Το μέγεθος των αποδείξεων σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη στην υγεία των πολιτών της, αυξάνεται. Από τις 41 μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια μας και αναλύθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία επικεντρώθηκε σε δύο χώρες του Νότου, την Ισπανία και την Ελλάδα. Τα βασικά σημεία που διερεύνησαν αυτές οι μελέτες ήταν οι αυτοκτονίες και ψυχική υγεία».
«Οι περισσότερες έδειξαν αύξηση των αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ιδίως μεταξύ των ανδρών. Οι μελέτες που εξέτασαν την ψυχική υγεία βρήκαν επίσης παρόμοιες αυξήσεις, αλλά εκεί τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Το σίγουρο είναι ότι η ψυχική υγεία των γυναικών φαίνεται να πληρώνει μεγαλύτερο τίμημα».
Οι περισσότερες μελέτες πάντως είχαν «σημαντικό κίνδυνο μεροληψίας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων». Μόνο δύο μελέτες είχαν χαμηλό κίνδυνο μεροληψίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η μία βρήκε ότι η εκτίμηση για την προσωπική υγεία και η ψυχική υγεία είχαν επιδεινωθεί μεταξύ των ανέργων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονται. Η άλλη μελέτη βρήκε μια προσωρινή αύξηση της υπέρτασης μεταξύ των εγκύων γυναικών στην Ισλανδία.
Οι ερευνητές είπαν ότι υπήρχε ανάγκη για καλύτερες έρευνες σχετικά με την επίδραση της ύφεσης στην υγεία για να αποφευχθούν τυχόν επιβλαβείς επιπτώσεις.
Γράφοντας ένα σχόλιο στο The BMJ, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία Ben Barr, του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και David Taylor-Robinson, του Ινστιτούτου The Farr στο Λίβερπουλ, τόνισαν ότι ενώ οι κυβερνήσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν την ύφεση «η αντίδρασή τους είναι θέμα πολιτικής επιλογή, η οποία έχει σημαντικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/