Και αυτό το καλοκαίρι τα δροσερά ροφήματα μετατρέπονται στα must αξεσουάρ της σεζόν. Ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο» και οι Έλληνες χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να ενυδατωθούν. Τελικά τα καταφέρνουν;
Την απάντηση μας δίνουν τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Στόχος της; Να εκτιμηθεί η πρόσληψη και η απώλεια νερού στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενα δεδομένα από την Ελλάδα, και να διερευνηθεί το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την επαρκή πρόσληψη νερού, η οποία όταν δεν καλύπτεται, μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση (δηλαδή απώλεια νερού ισοδύναμη με λιγότερο από 2% του σωματικού μας βάρους).
Οι επιλογές ενυδάτωσης των Ελλήνων ποικίλουν και προέρχονται κατά περίπου 55% από πόσιμο νερό, 25% από ροφήματα και 20% από στερεά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, ποσοστά που έρχονται σε συμφωνία με τα στοιχεία που δίνει η EFSA για άλλους πληθυσμούς της Ευρώπης. Όμως, όπως αναφέρουν οι επικεφαλείς της μελέτης, κυρία Μαρία Καψοκεφάλου και κύριος Αντώνης Ζαμπέλας, μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει καθημερινά.
“Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) συστήνει ως επαρκή για τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες την πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού ημερησίως αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού, άλλων ροφημάτων όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι, και των στερεών τροφίμων. Όμως το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών αδυνατούν να φτάσουν τη συνιστώμενη πρόσληψη υγρών”, συμπληρώνουν.
Ο ελληνικός λαός.. διψάει! Και τα πράγματα μάλιστα χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. “Η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι και συνεπώς είναι μια χώρα που η ισορροπία στην πρόσληψη και την απώλεια νερού δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Το καλοκαίρι είναι δυσκολότερο να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε νερό, αφού το ποσοστό «αφυδατωμένων» είναι κατά 8% υψηλότερο σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο”, προσθέτει η κυρία Καψοκεφάλου.
Σύμφωνα με τον κύριο Ζαμπέλα, η ελλειπής ενημέρωση σχετικά με την ενυδάτωση είναι αυτή που οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην αξιολογούν επαρκώς την πρόσληψη νερού και χάρη στα ευρήματα της μελέτης διαθέτουμε πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες των Ελλήνων. Σίγουρα πάντως, η παροχή έγκυρης πληροφόρησης κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσουν όλες οι ομάδες του ελληνικού πληθυσμού να επωφεληθούν στην καθημερινότητά τους από τα πλεονεκτήματα της σωστής ενυδάτωσης!
Πηγή : http://www.nutrimed.gr