Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχεται ένας κλινικός διαιτολόγος τώρα το καλοκαίρι είναι αν το καρπούζι και το πεπόνι παχαίνουν. Στα πλαίσια του ενδιαφέροντος του κόσμου για τη θρεπτική αξία των πιο διάσημων καλοκαιρινών φρούτων, σας παραθέτω αυτό το άρθρο που αφορά στη διατροφική αξία τους και καταρρίπτει όλους τους διατροφικούς μύθους για τα αγαπημένα μας φρούτα.
ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Το καρπούζι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή φρούτου που είναι εξαιρετικά δροσιστική χωρίς να μας δίνει πολλές θερμίδες. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C. B6 , λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες χωρίς να έχει λιπαρά και χοληστερίνη. Θεωρείται τροφή με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα καθώς αποτελείται από 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη. Για όσους δυσκολεύονται στην λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών το καρπούζι αποτελεί μια καλή λύση καθώς ενυδατώνει και συμβάλλει στη διούρηση. Χρειάζεται όμως προσοχή έτσι ώστε η κατανάλωση του να γίνεται κάποια ώρα μετά το κυρίως γεύμα έτσι ώστε να μην προκληθεί δυσπεψία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε υγρά. Τέλος, το καρπούζι είναι σύμμαχος για όσους έχουν δυσκοιλιότητα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου.
Η θρεπτική αξία του καρπουζιού αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα:
Θρεπτικά συστατικά Περιεκτικότητα ανά 100γρ
100 γρ. καρπούζι έχουν 33θερμίδες, 7,7 γρ. υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό.
Ενέργεια σε kcal: 33
Πρωτεΐνη σε γρ: 0,62
Υδατάνθρακες σε γρ: 7,7
Λιπαρά σε γρ: 0,13
Λυκοπένιο σε mcg:4532
ΠΕΠΟΝΙ
Το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης αλλά και λόγω των χαμηλών θερμίδων, αφού αποτελείται από 90% νερό και 6% ζάχαρη. Είναι μια φυσική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς περιέχει βιταμίνη Α, C και β-καροτίνη. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα άλλα και προβλήματα που συνδέονται με τη μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Τέλος, είναι πλούσιο σε κάλιο, που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει διουρητική δράση και μπορεί να παρεμποδίσει την κακή χοληστερόλη (LDL) να υποστεί χημικές μεταβολές που προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό.
Παρακάτω αναφέρεται η θρεπτική αξία του πεπονιού:
Θρεπτικά συστατικά Περιεκτικότητα ανά 100γρ
100gr πεπόνι αποδίδει μόνο 35 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό.
Σάκχαρα ολικά (εκ των οποίων μόνο φρουκτόζη και φυσικά όχι ζάχαρη): 6,6%
Καροτίνη (πρόδρομος ουσία της Bιτ. Α): 48 μg.
Μαγνήσιο: 10 mg.
Βιταμίνη C: 9mg
Βιταμίνη Α: 0.19mg.
Κάλιο: 210 mg.
Φυτικές ίνες: 0,8g.
Πηγή : http://www.somaygies.gr/