Είναι γνωστό ότι το 30-40 % διαφόρων μορφών καρκίνου έχουν διατροφική συσχέτιση. Τη δεκαετία του 70 διάφορες μελέτες άρχισαν να αναδεικνύουν τη πιθανή επίδραση διατροφικών συστατικών στην πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου κι από τότε έως και σήμερα πολυάριθμες μελέτες έχουν ασχοληθεί με το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό θέμα.
Το 2014 δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute τα αποτελέσματα της μεγάλης πανευρωπαϊκής μελέτης EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) που είχε ως στόχο να διερευνήσει τη σχέση διατροφής, τρόπου ζωής και περιβαντολλογικών παραγόντων με την εμφάνιση καρκίνου σε 300,000 περίπου γυναίκες. Αν και τέτοιες είδους μελέτες δεν αποδεικνύουν τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος, ωστόσο αναδείχθηκε η συσχέτιση της υψηλής πρόσληψης κορεμένου λίπους με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Το κορεσμένο λίπος, συναντάται κυρίως σε ζωικής προέλευσης προϊόντα όπως κρέατα και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (πλήρες γάλα, γιαούρτι, λιπαρά τυριά κα).
Αυτό όμως που δίνει μία νέα, βαθύτερη διάσταση στη συσχέτιση κατανάλωσης κορεσμένου λίπους και καρκίνου του μαστού είναι τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Cancer Epidemiology. Σύμφωνα με αυτή, η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους κατά την εφηβεία οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα κατά την ενήλικη ζωή, σε γυναίκες. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε η διαιτητική πρόσληψη σε κορίτσια 10-18 ετών και προσδιορίστηκε η πυκνότητα μαστού, ενός δείκτη που σχετίζεται με εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, στην ηλικία των 25-29 ετών και βρέθηκε ότι τα άτομα με το υψηλότερο ποσοστό πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών εμφάνισαν και υψηλότερο δείκτη πυκνότητας μαστού. Αυτό οφείλεται, κατά τους συγγραφείς της μελέτης, στο γεγονός ότι τα κύτταρα του μαστού αναπτύσσονται πολύ γρήγορα κατά την εφηβική περίοδο και οι διατροφικές επιδράσεις το επηρεάζουν δραματικά.
Αν και είναι νωρίς για να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα, φαίνεται ότι οι σωστές διατροφικές επιλογές και η επιλογή ενός τρόπου ζωής σύμφωνα με το μεσογειακό μοντέλο θα πρέπει να ξεκινούν νωρίς, από την εφηβική μας περίοδο. Περιορισμός των ζωικών λιπαρών, του καπνίσματος, αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ και παράλληλα αύξηση φρούτων, λαχανικών, καρπών και ψαριών στοιχειοθετούν το πλαίσιο-συμμαχο για την καλή μας υγεία.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr