Η κατάθλιψη του μπικίνι

images_0aaaaaabbikni.jpg

Όσο κολακευτικός κι αν είναι ο φωτισμός στο δοκιμαστήριο, η κοντινή απόσταση από την οποία θα κοιτάς τον εαυτό σου αλλά και το λευκό, δίχως μαύρισμα σώμα σου θα σε κάνουν να αγχωθείς για το πώς θα βγεις στην παραλία, προκαλώντας σου κατάθλιψη.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και νέα μελέτη πανεπιστημίου της Αυστραλίας που έδειξε πως όντως η δοκιμή και μόνο ενός μαγιό μπορεί να ρίξει τη διάθεση μιας γυναίκας στα τάρταρα.

Για όλα φταίει η αυτό- αντικειμενοποίηση; Η έρευνα που διεξήχθη από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου linders της Νότιας Αυστραλίας σε δείγμα 102 γυναικών, έδειξε πως ακόμη και η σκέψη της πρόβας ενός μαγιό είναι αρκετή για να σε ρίξει στην κατάθλιψη.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να σκεφτούν πάνω σε 4 διαφορετικά σενάρια που τους παρουσιάστηκαν με τυχαία σειρά. Ζητήθηκε από τις γυναίκες να φανταστούν τα εξής: α) πώς προβάρουν ένα μαγιό, β) πώς το φορούν στην παραλία και περπατούν κατά μήκος της ακτής γ) πώς δοκιμάζουν ένα τζιν και μια μπλούζα και δ) πώς περπατούν στην παραλία φορώντας τζινάκι και μπλούζα.

Στη συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για κάθε ένα από τα παραπάνω σενάρια ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν τα συναισθήματά τους αλλά και το βαθμό της αυτό-αντικειμενοποίησης, της τάσης δηλαδή να υπερεκτιμούμε την εμφάνισή μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ικανότητά μας, κάτι που συχνά έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεσή μας.

Μήπως το δοκιμαστήριο σε αγχώνει; Όπως έδειξε η έρευνα, οι γυναίκες βρίσκουμε περισσότερο δυσάρεστο το να δοκιμάσουμε ένα μαγιό μέσα σε δοκιμαστήριο καταστήματος παρά να περπατήσουμε φορώντας το σε μια παραλία.

Μέσα στο δοκιμαστήριο υπάρχουν πολλοί παράγοντες αντικειμενοποίησης όπως για παράδειγμα οι καθρέπτες, ο έντονος φωτισμός αλλά και η επιθυμία μας την ώρα της πρόβας να εκτιμήσουμε το σώμα μας και να δούμε αν και κατά πόσο τα ρούχα που προβάρουμε μας ταιριάζουν.
Με άλλα λόγια, δεν είναι η παρουσία παρατηρητών – όπως συμβαίνει στην παραλία για παράδειγμα – που μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα, αλλά η άποψη που έχουμε εμείς οι ίδιες για το σώμα μας.

Γί΄αυτό άλλωστε και στις δύο περιπτώσεις που οι εθελόντριες κλήθηκαν να σκεφτούν πως φορούν μαγιό, είτε στο δοκιμαστήριο είτε στην παραλία, περιέγραψαν και τις δύο καταστάσεις ως δυσάρεστες, με περισσότερο ενοχλητική την αρχική πρόβα στο κατάστημα. Αντίθετα, στην περίπτωση που οι γυναίκες φαντάζονταν τον εαυτό τους με τζιν δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα ρούχα σουλουπώνουν, το μαγιό αποκαλύπτει Φοράμε και αλλάζουμε ρούχα κάθε ημέρα κάτι που κανονικά θα έπρεπε να μας ρίχνει τη διάθεση από τη στιγμή που βλέπουμε το γυμνό μας σώμα. Κι ομως δεν είναι το ίδιο. Τα ρούχα στην πραγματικότητα προσαρμόζουν την εμφάνισή μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο άνετα με το σώμα μας. Γι΄αυτό άλλωστε ξοδεύουμε ώρες στην αγορά δοκιμάζοντας ρούχα, ώστε να επιλέξουμε αυτά που μας κολακεύουν και μας κάνουν να φαινόμαστε κομψές και πιο αδύνατες.

Αντίθετα το μαγιό αφήνει το σώμα μας ακάλυπτο, και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προσαρμογή του «καλουπιού» μας, δημιουργώντας μας άγχος, ντροπή και αρνητική διάθεση. Μακριά από καθρέπτες λοιπόν όταν πρόκειται για μαγιό και πάνω απ΄όλα μη συγκρίνεσαι με άλλες!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr