Εκχυλισμα Βανιλιας

images_0aaaaaaa5vani.jpg

Υλικά

    Ξυλάκια βανίλιας extract grade, 4-5 ξυλάκια ανά φλιτζάνι αλκοόλ
    Βότκα (ή ρούμι)
    Γυάλινα μπουκάλια ή βαζάκια
    Χωνί
    Μαχαίρι
    Χρόνο και υπομονή (3-6 μήνες)

Εκτέλεση

    Συγκεντρώστε τα υλικά σας.
    Ξεκινήστε με τα ξυλάκια βανίλιας. Θα χρειαστείτε 4-5 ξυλάκια για κάθε φλιτζάνι (240 ml) αλκοόλ.
    Σκίστε τα ξυλάκια βανίλιας στη μέση (κατα μήκος). Θα βρείτε μικρές κουκιδούλες μέσα. Αυτά είναι τα σποράκια βανίλιας. Για το εκχύλισμα δεν χρειάζεται να τα βγάλετε.
    Βάλτε τα κομμένα ξυλάκια βανίλιας στα μπουκάλια ή τα δοχεία σας.
    Τώρα ήρθε η ώρα της βότκας.
    Προσθέστε βότκα στο κάθε μπουκάλι. Θέλετε τα ξυλαράκια να βυθιστούν ολόκληρα στο αλκοόλ.
    Βάλτε το καπάκι στα δοχεία σας και αφήστε σε σκιερό μέρος για 3-6 μήνες. Το μόνο που χρειάζετε να κάνετε είναι να τα κουνάτε λιγάκι καθε βδομάδα. Η βανίλια θα βγάλει όλο της το άρωμα σε αυτό το διάστημα.
    Μετά από 3-6 μήνες το μείγμα αυτό θα είναι αρκετά όμοιο με το αγοραστό. Θα είναι ρευστό και όχι πηχτό καθώς το έτοιμο έχει και σιρόπι γλυκόζης. Θα έχει όμως πλούσια γεύση και θα είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε σε όλες σας τις δημιουργίες.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος