Γιατί δεν πρέπει να τρώμε προτού πάμε για ύπνο

images_0aaaaaabdinner.jpg

Τα βραδινά γεύματα, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, απειλούν τη σιλουέτα μας. Όμως οι γιατροί ανησυχούν ότι αυτό δεν είναι το χειρότερο: υπό προϋποθέσεις απειλούν την υγεία της καρδιάς μας.

Τρώγοντας το δείπνο μας δύο ώρες ή λιγότερο προτού πέσουμε για ύπνο, μπορεί να κρατήσει το σώμα μας σε «επιφυλακή» και την αρτηριακή μας πίεση ψηλά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την καρδιά μας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους ενήλικες ότι θα πρέπει να τρώνε ιδανικά το δείπνο τους πριν από τις 19:00 (υπολογίζοντας ότι πέφτουν για ύπνο στις 23:00) για να δώσουν το χρόνο στο σώμα τους να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί και επισημαίνουν ότι το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην καρδιά από ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι.

Καρδιολόγοι σε τουρκικό πανεπιστήμιο μελέτησαν περισσότερους από 700 άνδρες και γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση για να διαπιστώσουν τι επίδραση είχε η ώρα που έτρωγαν και η συνέπεια στο διατροφικό τους πρόγραμμα στην υγεία τους.

Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ βρέθηκε ότι είχε την πιο σημαντική επίδραση στην αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αυτούς που έτρωγαν δείπνο αργά να έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από απουσία του φαινόμενου dipping – της πτώσης δηλαδή της πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η αρτηριακή πίεση μειώνεται κανονικά κατά 10% όταν κοιμόμαστε, αλλά σχεδόν το 25% των ατόμων που έτρωγαν το γεύμα δύο ώρες προτού ξαπλώσουν δεν είχαν επαρκή μείωση της πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το φαγητό πριν από τον ύπνο αύξησε επίσης την παραγωγή ορμονών του άγχους, όπως η αδρεναλίνη και θα μπορούσε επίσης να επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς.

Οι άνθρωποι που παρέλειπαν να φάνε πρωινό ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να δουν την πίεσή τους να μειώνεται, αλλά αυτό είχε μικρότερο αντίκτυπο από το φαγητό αργά τη νύχτα.

Ο Δρ Ebru Ozpelit, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο Dokuz Eylul, δήλωσε πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και παράγοντες όπως ο τεχνητός φωτισμός, αυξάνουν τις πιθανότητες να τρώμε αργότερα μέσα στην ημέρα και να αποκτήσουμε χρονικά άτακτες διατροφικές συνήθειες.

Στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, ανέφερε: «Πρέπει να καθορίσουμε την ιδανική συχνότητα και το χρόνο λήψης των γευμάτων, διότι το πώς τρώμε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/