Ανησυχούν οι Έλληνες για την χοληστερίνη τους;

images_0aaaaaaa5metrisi.jpg

Τώρα που τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά οικονομικά, μήπως θα έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας; Για παράδειγμα, πολλοί αποφεύγουμε να κάνουμε εξετάσεις για να μην ξοδέψουμε χρήματα, όμως, δε σκεφτόμαστε πόση «οικονομία» κάνουμε τελικά από τη στιγμή που η αντιμετώπιση μιας ασθένειας στοιχίζει πολύ περισσότερα από την… πρόληψη αυτής. Ας πάρουμε για παράδειγμα κάτι απλό… τη χοληστερίνη, μια τόσο απλή εξέταση που μπορεί να αποτελέσει, όμως, σωτηρία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το 44% των Ελλήνων έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και μάλιστα ο 1 στους 2 δεν το γνωρίζει καν! Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι η χοληστερίνη σχετίζεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Τι μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό το μεγάλο ποσοστό άγνοιας;

Ένας κύριος λόγος πιθανά σχετίζεται με το γεγονός ότι οι περισσότεροι νεαροί ενήλικες νομίζουν ότι έχουν μπροστά τους πολλά χρόνια, μέχρι να ανησυχήσουν για τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Ωστόσο, μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Καρδιολογικό Περιοδικό «Circulation» δείχνει ότι ακόμη και μια ήπια, αλλά συνεχώς αυξημένη χοληστερίνη μετά τα 35 έτη, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καρδιά. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λοιπόν, παραμένει υψηλή η χοληστερίνη, τόσο αυξάνεται και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, κάθε δεκαετία με αυξημένους δείκτες χοληστερίνης (υπερλιπιδαιμίας) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας (στεφανιαίας νόσου) κατά περίπου 40%. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη για 11 έως 20 χρόνια, έχουν κατά μέσο όρο 16,5% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, ενώ όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη επί 1 έως 10 χρόνια, έχουν μικρότερο κίνδυνο (8,1%). Όσοι δεν είχαν ποτέ υψηλή χοληστερίνη, είχαν κίνδυνο μόνο 4,4% να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Πού αποδίδονται τα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης;

Μία από τις βασικότερες αιτίες αύξησης των επιπέδων χοληστερίνης είναι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών με επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα ή και στη μείωση των αυξημένων τιμών της.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι απλές συνήθειες που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς και στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού σας;

– Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Επιλέξτε τρόφιμα ολικής άλεσης π.χ. ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης και συνδυάστε τα με άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φρούτα και λαχανικά.

– Προτιμήστε ως πρωτεϊνικές πηγές όσπρια, ψάρι, πουλερικά και άπαχο κρέας στη θέση των πλούσιων σε λιπαρά και επεξεργασμένων κρεάτων.

– Περιορίστε την κατανάλωση τρανς και κορεσμένων λιπαρών και αντικαταστήστε τα με μόνο- και πόλυ-ακόρεστα λιπαρά οξέα, μέσω της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών (ω-3), φυτικών ελαίων, ξηρών καρπών, μαλακών μαργαρινών κτλ.

–    Ελέγξτε το βάρος σας. Τα περιττά κιλά δυσχεραίνουν τη διατήρηση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

– Γίνετε δραστήριοι για 30’ την ημέρα ακολουθώντας μέτριας έντασης δραστηριότητα για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, στους άνδρες που κάνουν συστηματική αερόβια άσκηση, η εμφάνιση της υψηλής χοληστερόλης καθυστερεί σημαντικά.

– Περιορίστε τις καταχρήσεις… Κόψτε το κάπνισμα και μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ, βελτιώνοντας την υγεία σας και προλαμβάνοντας τις επιπτώσεις τους.

– Προσοχή στο αλάτι καθώς η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία συνιστά παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Οι ενήλικες είναι σημαντικό να καταναλώνουν λιγότερα από 6 γραμμάρια αλατιού ημερησίως, συμπεριλαμβανομένου και του «κρυμμένου».

– Ενσωματώστε τις φυτικές στερόλες στη διατροφή σας. Ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης της χοληστερίνης είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές στερόλες. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν (μέσω μειωμένης απορρόφησής της από το έντερο) στην αποτελεσματική μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης από 7% έως 10%, μέσα σε 2-3 εβδομάδες, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ειδικά προϊόντα γιαουρτιού, ροφημάτων καθώς και γάλακτος, εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες, κάνουν πολύ πιο εύκολη και αποδοτική την κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr