Έχει φύλο η άσκηση;

images_0aaaaaaa6exer.jpg

Τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι άντρες και τι οι γυναίκες κατά την άσκηση; Υπάρχουν κοινές ασκήσεις;

5 TIPS…
…για άντρες
1. Ασχοληθείτε ενεργά με το κάτω μέρος του σώματος. Οι άνδρες συχνά παραμελούν τα πόδια τους και ασχολούνται με το πάνω μέρος του σώματος. Η εικόνα σώματος που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κακή.

2. Βάλτε συστηματικά την αερόβια άσκηση στο πρόγραμμά σας. Είναι λάθος ότι χάνονται μυς με την αερόβια άσκηση. Αντιθέτως, η αντοχή που θα αποκτήσετε θα υποβοηθήσει και την προπόνηση με αντιστάσεις.

3. Ξε-βαρεθείτε…Κάντε το γυμναστήριο μέρος της προετοιμασίας για να ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας άθλημα. Το γυμναστήριο δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Θα βαρεθείτε γρήγορα και θα το σταματήσετε.

4. Γυμναστείτε με σκοπό να παίξετε ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Μην παίζετε ποδόσφαιρο για να γυμναστείτε. Το λάθος αυτό κοστίζει σε τραυματισμούς τους μυών και των αρθρώσεων.

5. Ο μύθος των συμπληρωμάτων. Συμβουλευτείτε διαιτολόγο για τη διατροφή σας και για το αν πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα. Ο προπονητής σας δεν γνωρίζει τη δουλειά αυτή. Αν σας πει ότι γνωρίζει, τότε είναι ημιμαθής και θα πρέπει να αλλάξετε προπονητή.

… για γυναίκες
1. Ασχοληθείτε συστηματικά με το πάνω μέρος του σώματος χωρίς να παραμελείτε βέβαια τα πόδια. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν γυμνασμένα πόδια και αγύμναστο κορμό. Η μεγάλη βελτίωση θα έρθει από τα τμήματα του σώματος που είναι ασθενικότερα. Εξάλλου, η εικόνα του γυναικείου σώματος, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το σχήμα των ώμων και της πλάτης.

2. Με την τοπική άσκηση δεν χάνονται πόντοι. Ματαιοπονείτε αν κάνετε τοπικές ασκήσεις με την ελπίδα να χαθεί τοπικό λίπος. Αν κάποιοι επιμένουν ότι γίνεται, τότε ζητείστε να αδυνατίσουν μόνο το αριστερό σας πόδι. Θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι δεν γίνεται.

3. Δυο δραστηριότητες που δεν πρέπει να λείπουν από το πρόγραμμά σας είναι ο χορός και η κολύμβηση. Μάθηση είναι η λέξη κλειδί καθώς και το διαβατήριό σας για μια δραστήρια ζωή. Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν να κολυμπούν ικανοποιητικά. Μάθετε καλά ένα στυλ κολύμβησης και ιδανικά δυο. Αρχίστε με ελεύθερο και πρόσθιο ή ύπτιο. Μάθετε, επίσης, χορό που βασίζεται σε αγαπημένη μουσική. Αν πρόκειται για Ελληνική παραδοσιακή μουσική, οι απλούστεροι χοροί είναι το χασαποσέρβικο, κάποια νησιώτικα όπως ο μπάλος αλλά και ο καλαματιανός. Το καλύτερο μέρος για να τους μάθετε είναι η ίδια η πίστα. Αν όχι, ένας εξειδικευμένος καθηγητής φυσικής αγωγής πρέπει να σας έχει διδάξει 3-4 διαδεδομένους χορούς σε 2 το πολύ μαθήματα.

4. Αρχίστε ένα πρόγραμμα άσκησης σταδιακά. Οι επιβαρύνσεις να είναι μικρές. Γενικά, θα πρέπει να φεύγετε από την προπόνηση με αίσθημα ευεξίας και με διάθεση να συνεχίσετε τη μέρα σας. Αν φεύγετε υπερβολικά κουρασμένη, τότε αλλάξτε πρόγραμμα. Αν επιμένουν ότι το πρόγραμμα είναι σωστό, τότε αλλάξτε γυμναστήριο.

5. Κάντε ασκήσεις με αντιστάσεις μια φορά την εβδομάδα και ιδανικά δυο. Μαζί με το περπάτημα, θα διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τα οστά σας.

5 TIPS που μας ενώνουν
1. Αποδεχθείτε χωρίς ενοχές το ότι σταματήσατε το πρόγραμμά σας στο γυμναστήριο κάποια στιγμή. Είναι απολύτως λογικό. Όπως δεν μπορείτε να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, έτσι δεν μπορείτε να γυμνάζεστε με το ίδιο τρόπο όλο το χρόνο. Μην υποκύψετε σε προσφορές και ειδικές τιμές. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να δώσετε χρήματα για κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να ακολουθήσετε.

2. Δημιουργήστε ένα κυκλικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για όλο το έτος. Έτσι, για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορείτε να ασχοληθείτε περισσότερο με δραστηριότητες στο νερό ή στην παραλία, ενώ το χειμώνα με δραστηριότητες κλειστού χώρου.

3. Βάλτε ποικιλία! Ενώ ασχολείστε με κάποια δραστηριότητα, θα πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε κάποια νέα μορφή άσκησης. Έτσι, σταδιακά, θα δημιουργήσετε ένα πλούσιο κινητικό «ρεπερτόριο», από όπου θα αντλείτε δραστηριότητες ανάλογα με την εποχή αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον σας.

4. Η άσκηση δεν έχει ηλικία! Είναι λάθος αυτό που πολλοί πιστεύουν, ότι δεν μπορεί να μάθει κάποιος μια δραστηριότητα σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μάθηση είναι θέμα εγκεφάλου και το σώμα υπακούει. Οποιαδήποτε ηλικία είναι κατάλληλη για την εκμάθηση νέων δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα ο χορός, η κολύμβηση, η τοξοβολία, το μπάσκετ κλπ.

5. Το καλύτερο γυμναστήριο, αν σας καλύπτει και ποιοτικά, είναι αυτό που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι σας ή δίπλα στη δουλειά σας. Οι πιθανότητες να συνεχίσετε την εξάσκησή σας είναι ιδιαίτερα αυξημένες αν η τοποθεσία σας βολεύει και δεν χρειάζεται να μετακινείστε πολύ.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr