Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όσοι επιλέγουν να λένε την αλήθεια είναι ψυχικά και σωματικά υγιέστεροι σε σχέση με εκείνους που καταφεύγουν στα ψέματα, ακόμη και αν αυτά είναι μικρά και χωρίς μεγάλη βαρύτητα.
Ο μέσος άνθρωπος λέει καθημερινά έντεκα ψέματα, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, αν καταφέρουμε να τα περιορίσουμε, σύντομα θα παρατηρήσουμε οφέλη τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχική μας διάθεση. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, η επιλογή της αλήθειας, όσο δύσκολη και αν φαντάζει, ορισμένες φορές αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμη, ενώ αντίθετα η απόκρυψή της -ακόμη και τα ψέματα είναι μικρά και αθώα- επιβαρύνει τον οργανισμό και βάζει σε δοκιμασία τις σχέσεις μας με τους γύρω μας.
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί έκαναν επί δέκα εβδομάδες πειράματα σε 110 άτομα, ηλικίας 18 έως και 71 ετών, στο πλαίσιο μιας μελέτης για τη λεγόμενη «επιστήμη της τιμιότητας», η οποία μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Τέμπλετον. Οι ψυχολόγοι ζήτησαν από τους μισούς συμμετέχοντες να σταματήσουν να λένε ψέματα για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσε η έρευνα, ενώ στους υπόλοιπους δεν έδωσαν καμία οδηγία.
Όλο αυτό τον καιρό, λοιπόν, οι υπεύθυνοι κατέγραφαν τη σωματική και πνευματική υγεία και των δύο ομάδων, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους γύρω τους. Προκειμένου, δε, να έχουν μια σαφή εικόνα για το πόσα ψέματα έλεγαν οι συμμετέχοντες σε καθημερινή βάση, οι ομάδες υποβάλλονταν σε τεστ αλήθειας.
Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά: όσοι εθελοντές μείωσαν τα ψέματα που έλεγαν κατά τρία μέσα σε μία εβδομάδα ανέφεραν -κατά μέσο όρο- τέσσερα λιγότερα ψυχολογικού τύπου παράπονα (μελαγχολία, ένταση κ.ά.), καθώς και τρία λιγότερα σωματικού τύπου (π.χ. πονοκέφαλος). Μάλιστα, με το πέρας και της πέμπτης εβδομάδας οι νέοι υπερασπιστές της αλήθειας δήλωσαν πιο τίμιοι άνθρωποι, ενώ ανέφεραν πως αυξήθηκε η ηρεμία και η αντοχή τους, ότι βελτιώθηκε η υγεία τους, αλλά και πως οι σχέσεις τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ομαλοποιήθηκαν.
«Διαπιστώσαμε πως οι συμμετέχοντες μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τα ψέματα που έλεγαν καθημερινά και πως αυτό τους οδήγησε στη βελτίωση της υγείας τους» σχολίασε χαρακτηριστικά η Ανίτα Κέλι, ψυχολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά να ελαττώσουμε τα λεγόμενα «κατά συνθήκη» ψέματα, αλλά και τις διάφορες δικαιολογίες («άργησα γιατί είχε κίνηση» κ.ά,), αφού αυτά που έχουμε να κερδίσουμε από το να λέμε την αλήθεια είναι σίγουρα πολλά περισσότερα.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr