Ασανσέρ ή Σκάλες; Για θυμήσου τι διάλεξες τη τελευταία φορά που βρέθηκες μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Μήπως οι σκάλες σου φάνηκαν πιο σκοτεινές και απομακρυσμένες ή απλά δε σου πέρασε καν από το μυαλό η επιλογή να τις χρησιμοποιήσεις;
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ευκολότερη πρόσβαση στις σκάλες και η παρακίνηση του κοινού με επιγραφές να τις χρησιμοποιεί, μπορεί να ενθαρρύνει την αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.
Οι ενήλικες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο εργασιακό τους περιβάλλον, συνεπώς η δυνατότητα πραγματοποίησης οποιασδήποτε μορφής σωματική δραστηριότητα αλλά και η ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Για το λόγο αυτό, το γραφείο Πρόληψης Χρόνιων Παθήσεων και Ελέγχου Χρήσης Καπνού του Υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης, διεξήγαγε μία μελέτη στην οποία αξιολόγησαν τις εγκαταστάσεις 14 επαγγελματικών κτιρίων και τη σωματική δραστηριότητα 1300 υπαλλήλων που εργάζονταν εκεί.
Για τους σκοπούς της μελέτης τοποθετήθηκαν πινακίδες και επιγραφές δίπλα στα κουμπιά λειτουργίας των ανελκυστήρων και στις εισόδους των κλιμακοστασίων ενθαρρύνοντας τους εργαζομένους να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες και υπενθυμίζοντάς τους τα οφέλη της άσκησης. Αντίστοιχα, τα άτομα που εργάζονταν σε υψηλότερους ορόφους, παροτρύνονταν να χρησιμοποιούν τα σκαλιά τουλάχιστον σε ένα κομμάτι τις διαδρομής τους.
Η ευκολότερη πρόσβαση στις σκάλες αυξάνει την κίνηση!
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της μελέτης οι εργαζόμενοι ήταν 3 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες όταν υπήρχαν επιγραφές που τους παρακινούσαν να τα χρησιμοποιήσουν, διέθεταν φυσικό φωτισμό και ήταν ορατά κατά την είσοδο τους στην υποδοχή του κτιρίου σε σχέση με εκείνα που ήταν σκοτεινά και απομακρυσμένα. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους δήλωσαν ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις σκάλες τουλάχιστον σε μία διαδρομή προς ή από το γραφείο, ενώ οι άντρες και τα άτομα που ζύγιζαν λιγότερο φάνηκε να χρησιμοποιούν τις σκάλες συχνότερα από ότι οι γυναίκες και τα άτομα που είχαν υπερβάλλον σωματικό βάρος.
Τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας καθιστούν την ανάγκη για τέτοιου είδους παρεμβάσεις επιτακτική. Ιδιάιτερα όταν η εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης σε σκάλες σε προϋπάρχοντα κτίρια ή η ενσωμάτωση τους στον αρχικό σχεδιασμό καινούργιων, είναι μία παρέμβαση η οποία δεν κοστίζει πολλά, ενώ συγχρόνως φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να εφαρμοσθεί και σε μέρη όπως οι σταθμοί του μετρό και τα εμπορικά κέντρα ώστε να έχει αντίκτυπο και στο ευρύ κοινό.
Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η δημιουργία περιβάλλοντος που να ενθαρρύνει αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά, φαίνεται να αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά στο ασανσέρ καλύτερα να αναζητήσετε τις σκάλες γιατί μικρές καθημερινές αλλαγές στη συμπεριφορά μας σαν και αυτή, είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr