Όταν ο πονοκέφαλος δεν είναι μάτι, αλλά θέμα διατροφής

images_0aaaahead.jpg

Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται καθημερινά από πονοκεφάλους ή ημικρανίες. Οι κυριότερες αιτίες είναι το άγχος, η κόπωση, προβλήματα στην όραση, η αφυδάτωση, οι απότομες αλλαγές του καιρού, οι έντονες μυρωδιές, η χρήση διαφόρων αξεσουάρ που σφίγγουν τα μαλλιά ή πιέζουν το κεφάλι, η έντονη φυσική δραστηριότητα, η κακή στάση του σώματος, η διατροφή κ.α.

Η διατροφή παίζει διπλό ρόλο στο θέμα του πονοκεφάλου. Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν ή και να επιδεινώσουν την κατάσταση, και άλλα που δρουν προστατευτικά.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από αυτά…

• Τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιους ανθρώπους πονοκέφαλο. Η τυραμίνη βρίσκεται στα ώριμα τυριά, στα παστά τρόφιμα και στα αλλαντικά. Το μπλέ τυρί, το ροκφόρ, το τσένταρ, η παρμεζάνα, το ελβετικό τυρί, το μπρι, οι παστές σαρδέλες, τα λαχανικά τουρσί, οι ελιές, κ.α. έχουν αρκετή τυραμίνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι όσο περισσότερο ωριμάζει ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερη τυραμίνη έχει.
• Επίσης το κόκκινο κρασί καθώς και άλλα αλκοολούχα ποτά περιέχουν τυραμίνη. Συν τοις άλλοις, η αλκοόλη αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κι έτσι ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι πιο έντονος.
• Το επεξεργασμένο κρέας έχει 2 αρνητικούς παράγοντες. Περιέχει τυραμίνη αλλά και κάποια πρόσθετα που ονομάζονται νιτρώδη και μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους.
• Ασθενείς αναφέρουν τρόφιμα όπως τη σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή και ορισμένους ξηρούς καρπούς ως τρόφιμα που πυροδοτούν τον πονοκέφαλο, χωρίς βέβαια αυτό να επιβεβαιώνεται και από τη βιβλιογραφία. Την ίδια επίδραση, πάντως, μπορεί να έχει και ένα διαιτολόγιο φτωχό σε ασβέστιο, βιταμίνη Α και C.
• Τέλος, η αφυδάτωση αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα εμφάνισης πονοκεφάλου, γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει επαρκής πρόσληψη υγρών (τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών από τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα καθημερινά).

Υπάρχουν όμως και παράγοντες που εμποδίζουν την εμφάνιση του πονοκεφάλου:

• Η αυξημένη πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να δράσει και σ’ αυτόν τον τομέα ευεργετικά. Τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι μαργαρίνες αποτελούν καλές πηγές τους.
• Η κατανάλωση φρούτων (όχι αποξηραμένων) και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των πονοκεφάλων (κυρίως αυτών που προκαλούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω αφυδάτωσης). Από την άλλη μεριά, και η υπερβολική κατανάλωση νερού και ροφημάτων μπορεί να οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα.
• Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι υψηλές δόσεις ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β-2) που περιέχεται κυρίως στο γάλα, το κρέας, τα δημητριακά και τα αυγά, μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση πονοκεφάλων. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
• Τέλος, τα άστατα γεύματα μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους λόγω πείνας, αφού ο πονοκέφαλος μπορεί να ξεκινήσει πριν κάποιος αντιληφθεί ότι πεινάει. Η κατανάλωση, λοιπόν, ισορροπημένων και τακτικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης πονοκεφάλων, καθώς έτσι, διατηρείται το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα και αποκλείεται ο πονοκέφαλος λόγω πείνας.

Βέβαια, το θέμα του πονοκέφαλου αλλά και η αίσθηση του πόνου είναι κάτι το υποκειμενικό. Γι’ αυτό και το ποια τρόφιμα ή ροφήματα μπορεί να επηρεάζουν τον καθένα δεν είναι κανόνας, αλλά κάτι εξατομικευμένο. Μία απλή παρατήρηση του διαιτολογίου σας τις μέρες που νιώθετε έντονο πονοκέφαλο, μπορεί να σας βοηθήσει για να διαπιστώσετε τι σας «ενοχλεί».

Πηγή : http://www.nutrimed.gr